Borsa İstanbul karar aşamasında

Borsa İstanbul, 79 bin puanın üzerinde işlem görüyor.

Bigpara Haber

BIST 100 endeksi, sürekli müzayede işlemlerine verilen araya yüzde 0,21 artışla 79.193,27 puan ile girmişti. Sürekli müzayede işlemlerinin tekrar başlamasının ardından yatay hareket eden endeks, şu dakikalarda önceki gün kapanışa göre yüzde 0,15 primle 79.145,04 seviyesinde bulunuyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

BIST100 KARAR AŞAMASINDA

Meksa Yatırım

Dün gerçekleştirilen Avrupa Merkez Bankası ( ECB ) toplantısı kararlarının ardından küresel piyasalarda alımların hızlandığını görüyoruz. Bu noktada özellikle Bankacılık endeksi önderliğinde Euro Bölgesi endekslerinde yükselişin çok daha sert olduğunu izlemekteyiz. GOÜ para birimlerinin de yine ECB etkisi sonucu alıcılı seyrettiğini izlemekteyiz. Piyasalarda bu denli olumlu havanın oluşmasını sağlayan kararları kısaca hatırlamakta fayda görmekteyiz.

Haberin Devamı

Bu bağlamda:

" Mevduat faiz oranı -%0.30 seviyesinden -%0.40 seviyesine çekilerek piyasa beklentisi doğrultusunda 10 baz puanlık indirime gidildi.

" %0.05 olan politika faizinin sürpriz bir karar ile %0 seviyesine çekildiğini gördük.

" Aylık 60 milyar euro değerinde varlık alım programı 20 milyar euro artırılarak 80 milyar euroya yükseltildi.

" Varlık alımı çeşitlendirildi ve yatırım yapılabilir notuna sahip banka dışı finansal kurum tahvilleri de varlık alım listesine eklendi.

" Bir diğer sürpriz nokta ise bankanın 4 yeni ve 4 yıl vadeli TLTRO ( uzun vadeli finansman ) başlatacak olmasıydı.

Haberin Devamı

Tüm bu kararlar piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Bu sayede yurtiçi piyasalarında olumlu bir performans gösterdiğini ve USD/TRY'de 2.8750 desteğine gerileme yaşandığını gördük. 

BIST100 endeksi özelinde değerlendirecek olursak;

Dün alınan ECB kararlarının ardından borsada yükseliş ivme kazandı ve 79.600 seviyesine kadar yükseliş hareketi hız kazandı. Fakat bir süredir önemle belirttiğimiz 80.000 direncine yakınlaştıkça endekste kar satışlarının oluştuğunu görüyoruz. Bu noktada 79.300 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması sonucu gevşeme hareketlerinin yaşanma ihtimali bulunuyor. Bu durumda saatlik grafikleri baz aldığımızda 21 periyotluk üssel ortalamanın tekabül eden 78.700 ve ardından 78.200 destekleri gün içerisinde takip edilecektir. 78.200 seviyesinin altında satış baskısının hızlanma ihtimalinin bulunduğunu göz ardı etmemekteyiz.

Şimdilik yaşanan bu gerilemelerin kar satışı olduğunu ve kısa vadede 78.200 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlandığı sürece yukarı yönde hareketlerin devam etme potansiyelinin bulunduğunu düşünüyoruz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken kısa vadeli teknik seviye 80.000 direncidir. Şayet 80.000 direnci aşılabilirse 81.000 ve 81.800 kısa vadeli direnç seviyeleri olarak ön plana çıkabilir.

Diğer Borsa Haberleri