Borsa Coca Cola`yla Serinleyecek...

İMKB’de şirketler hızla halka arz edilirken, Coca Cola da halka açılma kararı aldı.

Bigpara Haber
Türkiye’nin en büyük meşrubat, şişeleme ve dağıtım faaliyetinde bulunan şirketi olan Coca Cola, 1 yıl içinde halka açılıyor. SPK’ya başvuru için gerekli hazırlıkları tamamlamaya çalışan şirket oldukça iddialı.

Toplam 200 ülkede Coca Cola satılıyor. Dünyada her gün 47 milyar bardak meşrubat tüketiliyor. Bunun 1 milyar bardağı Coca Cola ürünlerinden oluşuyor.

Türkiye bu ülkeler sırasında 17. sırada. Şirketin hedefi ise 2001’e kadar 10. sıraya yükselebilmek. Türkiye’de bu potansiyelin yüksek olduğunu söyleyen Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan, kişi başına 80 şişe olan Coca Cola tüketimini iki katına çıkartmayı amaçladıklarını söylüyor. Bu rakam 3-5 yıl öncesinin 2 katı. Kuzey Amerika’da kişi başına tüketim 377 şişe, Meksika’da 412 şişe.

Şirket yapısına bakıldığında Anadolu Grubu ve Efes İçecek Grubu Coca Cola’nın Türkiye’deki şişeleme ve dağıtım faaliyetinde bulunan yedi şirketine yüzde 40 oranında ortak. Bu anlaşma ile Coca Cola Türkiye’nin yeni ortaklık yapısı, yüzde 40 Anadolu Grubu, yüzde 40 Coca Cola, yüzde 20 Özgörkey Grubu olarak paylaşılıyor.(Tradecnet)

Pazar payına bakıldığında diğer meşrubatçı firmalar arasında Coca Cola yüzde 25’lik bir paya sahip. Toplam 10 tane üretim tesisi olan şirketin dağıtım şirketleri 30 Haziran 2000’de birleşmiş olup, Coca Cola Satış ve Dağıtım AŞ. adı altında toplanıyor.

Coca Cola’nın bugünkü durumunun oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Tuncay Özilhan, 2000 yılını ‘iyi’ geçirdiklerini ve bütçe hedeflerini tutturduklarını söylüyor.

Yurtdışındaki borsalarda işlem gören şirkete bakıldığında 1980’lerde dünya borsalarını sürükleyen Coca Cola hisseleri bugün kısa dönemde hissedarlara kar getirmeyen bir yatırıma dönüştü. Coca Cola hisseleri son bir yılda yüzde 14 değer kaybına uğradı. Son 3 aylık dönemde ise hisselerinin değeri yüzde 27 düştü. Türkiye’deki borsada ise ne olacağı merak konusu…

Diğer Borsa Haberleri