Borç çıkmazına fiş seferberliği

Bigpara Haber
Bir yıl içinde Türkiye`de kayıtdışı ekonominin yüzde 20`sini kayıt altına almayı amaçlayan İstanbul Deftardarlığı büyük bir seferberliğe hazırlanıyor. 5-8 milyar dolar arasında bir geliri devletin hizmetine sunmayı amaçlayan İstanbul Defterdarlığı `Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Projesi` hazırladı. Proje 5 bölümden oluşan bir kampanya ile hayata geçirilecek. Sivil Toplum Örgütleri, resmi kurum ve kuruluşlar , okullar ile en önemli bölüm olarak görülen medya bu kampanyaya davet edilecek. İstanbul Defterdarı Kadir Boy; görülmemiş bir seferberlik olarak tanımladığı Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Projesi`nde tüm kesimlerden ve özellikle yurttaşlardan destek istiyor. Boy, Maliye`yi heyecanlandıran projeyi AKŞAM Gazetesi`ne anlattı. Boy şunları söyledi:

`Bir daha kayıtdışılık dönemi olmayacak anlayışını bu proje ile gerçekleştirmek istiyoruz. Projenin 5 ayağı var. Birinci ayağı vergi idaresinin üzerine düşen görevleri yapmasıdır. Yani denetim planlamasını, eylem planını mükemmel bir şekilde yapmasıdır. Biz bunu yaptık. Geçmiş dönemi incelemek yok bizim anlayışımızda. Geçmiş defterleri belgeleri çağırıp da uzun uzadıya bir inceleme, uzunca bir yargı süreci, ihtilaflar yerine, cari ekonomik hareketleri oluştuğu anda dikey ve derinlemesine denetliyoruz. Vergide serbest yani kaçak bölgeden, kurtarılmış bölgelere geçişi sağlayacağız` diyor.

Defterdarlığın kampanyasında sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları ile işbirliği önemli yer tutuyor. Kayıtdışılıktan şikayet eden, haksız rekabetle karşılaşan ticaret ve sanayi odalarının meslek örgütleriyle de işbirliğine gidilecek. Boy; `Örneğin bir iş kolunda bir meslek örgütü oluşturuluyor. Bu örgütün İstanbul`da 10 bin üyeye ihtiyacı olsa ve bunun 5 bini kayıtlı olsa, kayıtdışı çalışan 5 bin üyeye daha ihtiyacı var. Onlar bu kayıtdışılığı bize bildirecekler biz de bu işletmeleri kayıt altına alacağız. Ayrıca biz kaçak işçi çalıştırma söz konusu olabilir diye SSK ve Bağkur`la da bu noktada işbirliğine gideceğiz` diyor.


Diğer Genel Haberleri