Bono geliri 2001`de vergisiz olacak

Bigpara Haber
Bono ve tahvilden elde edilen gelirler için beyanname doldurma zorunluluğu kaldırılacak. Sıfır oranındaki stopaj da devam edecek.

Bireysel yatırımcıyı bono ve tahvil alımından soğutan vergi kaldırılıyor. Hazine, mevduat ve repo gelirlerinin beyan zorunluluğundan çıkarılıp, sadece stopajla vergilendirilmeye başlanmasının ardından gözden düşen bonolara yeniden müşteri kazanmaya çalışıyor.

Maliye Bakanlığı ile üzerinde çalışılan düzenlemeye göre bono ve tahvilden elde edilen gelirler için beyanname doldurulup vergi ödenmeyecek. Ayrıca sıfır olan stopaj da devam edecek. Bono kazancı mevduat ve repoya göre de avantajlı bir hale gelecek. Bu düzenlemenin ardından Hazine`nin halka arz yapması da yeniden gündeme alınacak.

OCAK`TA BEKLENİYOR

Bu düzenleme yasalarla kalıcı hale getirilecek. Bonoları vergiden ardındırma işleminin yıllık olması nedeniyle 2001 Bütçe Kanunu`na konmadığı, başka bir yasal düzenleme ile kalıcı olmasına çalışıldığı belirtiliyor. Yeni düzenlemenin Ocak ayında yasalaşabileceği ve uygulamanın da bu tarihten itibaren geçerli olacağı belirtiliyor.

Hazine`nin bu yönde bir çaba içine girmesinin nedeni, bonoların 1999 yılına kadar sahip olduğu önemli müşteri potansiyelini kaybetmesi. Bir süre öncesine kadar Hazine ihalelerinden bono ve tahvil satın alan bankalar, bunları bireysel müşterilerine de satıp risklerini dağıtıyordu. Bonolar, şubelerden ATM`lere kadar Türkiye`nin en uzak illerine kadar alıcı buluyordu.

Ancak mevduat ve repo 1999 Eylül ayında nereden buldun yasası olarak adlandırılan Mali Milat`ın yarattığı tedirginlik sonucu beyanname kapsamından çıkarıldı. Vade sorunda alınan peşin vergi, yani stopaj uygulamasına geçildi.

Mevduat ve repo stopajı arttı

Bakanlar Kurulu, repo, mevduat faizi ve kar payı gelirlerindeki stopaj oranını yüzde 16`ya çıkardı. Oran repoda yüzde 14, mevduatta da yüzde 15 seviyesinde bulunuyordu.

Yeni düzenleme uyarınca, döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizler ile özel finans kurumlarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar payları, nama ve hamiline yazılı mevduat hesaplarına yürütülen faizler yüzde 16 stopaja tabi tutulacak.Yeni ulgulama 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren gereçlil olacak. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri