Bono Faizleri, Panik Ortamında Hacimsiz Yükseldi

Bigpara Haber
Bono piyasasında bileşik faizleri yüzde 62.2 civarında bulunurken, devam eden döviz talebi ve TL sıkışıklığına bağlı olarak bileşiklerin yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Piyasanın en aktif kağıdı 20/06`ların bileşikleri aynı gün valörlü işlemlerin kapanışında önceki güne göre 14.26 puan yükselerek yüzde 61.54 düzeyinde oldu. 20/06 tahvili önceki gün aynı gün valörlü işlemlerin kapanışında ise yüzde 47.28 bileşikte bulunuyordu.


Söz konusu tahvilin bileşik faizi valörlü işlemlerde önceki günkü kapanışına göre 20 puan yükselerek yüzde 67.32 bileşik seviyesini gördükten sonra yüzde 62.21`e geriledi. Öte yandan 20/06`lar önceki gün aynı gün valörlü işlemlerde ağırlıklı olarak yüzde 47.04 ortalama bileşikten işlem görürken, dün 6.38 puan yükselerek yüzde 53.42 ortalama bileşikten işlem gördü. Piyasada gün içinde 21/02 tahvilinin yüzde 145.71 bileşik seviyesine kadar yükseldiği gözlendi. Bileşik faizlerin hacimsiz ve hızlı hareketlerle yükseldiğini vurgulayan fon yöneticileri, IMF ve Dünya Bankası`nın ekonomik programı desteklediklerini söylemelerine karşın piyasalara ekstra bir dış yardım gelmezse panik havasının giderilemeyeceğini söylediler. Finans sektörünün, Latin Amerika ülkelerindeki olumsuz gelişmelerden de etkilendiği vurgulanırken, 2000 yılı sonuna kadar fonlama maliyetlerinde etkili bir düşüş beklenmiyor.


Piyasada yabancıların döviz alımlarının yanında yerli bankaların da alım yaptığı e pozisyon kapattıkları ifade edilirken, bir fon yöneticisi dün yaşanan döviz talebinde bankalarda denetimlerin artırılacağına yönelik açıklamaların da etkili olduğunu belirtti. Aynı fon yöneticisi dövize talebin yoğun olarak yerli yatırımcılardan kaynaklandığını kaydetti. Bankaların aldıkları döviz miktarı 950 milyar dolar civarında olurken, TL piyasasında gecelik faizler ortalama yüzde 173 düzeyini gördü.


MB TL piyasasında minimum yüzde 90, maksimum yüzde 200 aralığında hareket eden gecelik faizler önceki gün ise ortalama yüzde 80.47 idi. Bankaların kullandıkları gün içi limit ise 67.750 milyar liraya ulaştı. İMKB repo piyasasında maksimum yüzde 240`a çıkan O/N faizler önceki güne göre 108.71 puan yükselerek ortalama yüzde 199.48 seviyesinden geçti. Fon yöneticileri, önümüzdeki günlerde gecelik faizlerin düşmesini sağlayacak herhangi bir nakit girişi olmadığı için O/N faizlerinde düşme beklemiyorlar. Öte yandan MB`nin akşam yaptığı kotasyon ihalelerine devam etmesi bekleniyor. Bono piyasasının toplam işlem hacmi 425.2 trilyon lirada kalarak geçtiğimiz günlere nazaran düşerken, 20/06`ların işlem hacmi 100 trilyon lira oldu. (DÜNYA)

Diğer Ekonomi Haberleri