BM`nin Gözü Ortadoğu Temaslarında

Bigpara Haber
BM Güvenlik Konseyi, gözlem gücüyle ilgili karar tasarısının oylanmasını haftasonuna kadar erteledi. Konsey, Araştırma Komisyonu ve Fransa Dışişleri Bakanı`nın temaslarını tamamlamasını bekleyecek.


BM Güvenlik Konseyi, Ortadoğu`daki şiddet olaylarına son verecek bir gözlem gücü oluşturulmasına ilişkin karar tasarısını, George Mitchell başkanlığındaki Araştırma Komisyonu`nun ziyaretini tamamlamasından sonra oylayacak.
Konsey, önceki geceki toplantısında, söz konusu gücün ilke olarak oluşturulmasını öngören tasarıyla ilgili oylamanın haftasonuna kadar ertelenmesi hususunda görüş birliğine vardı. Bu süre içinde, Demirel`in de üyesi bulunduğu Araştırma Komisyonu`nun yanı sıra, AB dönem başkanlığını yürüten Fransa`nın Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine de bölgeye yapacakları ziyareti tamamlamış olacaklar. AB zirvesinde, Filistin - İsrail diyaloğunu yeniden canlandırmakla görevlendirilen Vedrine`in bölgeye yarın gitmesi bekleniyor. Ortadoğu`daki çatışmaları incelemekle görevli olan Araştırma Komisyonu Barak ile Arafat`ın yanı sıra dün de Kahire`de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek`le bir araya geldi.
Araştırma Komisyonu`nun şiddet olaylarıyla ilgili olarak iki tarafın sunduğu yazılı raporları inceleyeceği, bölgeye zaman zaman ziyaretlerde de bulunacağı belirtildi.


FİLİSTİNLİLER ESNEK DAVRANDI;

Konsey`e yakın kaynaklar İsrail`in reddetmesi nedeniyle, Filistinliler`in oluşturulacak gözlem gücünün 2 bin kişiden meydana gelmesine ilişkin ısrarlarını geri aldıklarını bildirdiler. Filistinliler ve onları destekleyen Bağlantısızlar grubunca hazırlanarak Konsey`e sunulan ilk karar taslağında, bölgeye silahlı 2 bin askerden oluşan bir BM gözlem gücü gönderilmesi önerilmişti. Ancak İsrail`in karşı çıkması ve ABD ile İngiltere`nin araya girmeleri sonucu Filistinliler, önce gözlem gücünün silahsız asker ve polislerden oluşmasını kabul etmişlerdi. Filistinliler`in şimdi oluşturulacak güçteki gözlemci sayısının açıkça belirtilmemesine de rıza gösterdikleri ifade ediliyor.


GÖZLEMCİLER İÇİN UZLAŞTIRICI SENARYO;

Diplomatik kaynakların verdikleri bilgiye göre, Güvenlik Konseyi`ndeki senaryo şöyle işleyecek:

* Bağlantısızlar grubu ile İngiltere ve Fransa tarafından hazırlanan taslakların birleştirilmesi üzerinde çalışan Güvenlik Konseyi, önce bir gözlem gücü oluşturulmasını ilke olarak kabul edecek.

* Daha sonra BM Genel Sekreteri Kofi Annan`a görev verilerek, taraflarla temas etmesi istenecek.

* Annan, bu temasları sırasında, gözlem gücünün kaç kişiden oluşacağı, BM adına hareket edip etmeyeceği, Filistinlileri ve İsrailli yerleşimcileri koruyup korumayacağı, ayrıca silahlı olup olmayacağı konularında nabız yoklayacak.

* Konsey, bundan sonraki aşamada, ortaya çıkan fikirleri bir karar tasarısı haline getirerek kabul edecek ve Filistinlilerin talep ettikleri gözlem gücü ortaya çıkacak.


CATIŞMALAR ARA VERMİYOR;

Ortadoğu`da diplomatik temasların yanı sıra çatışmalar da sürerken, Gazze Şeridi`ndeki Yahudi yerleşim yeri Neve Dekalim`de dün bir okul binasının tarandığı bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, bir Filistin polis noktasındaki silahlı kişilerin okula açtıkları ateş sırasında, kurşunların sınıflardan birinin içine kadar girdiği, ancak can kaybı ya da yaralanan olmadığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, İsrail askerlerinin çeşitli bölgelerde Filistin ateşine maruz kaldıkları belirtildi.
Bu arada, İsrailliler ile Filistinliler arasında, şiddeti bitirmek ve barış görüşmelerine yeniden yolu açmak için üst düzey görüşmelere yeniden başlandığı bildirildi.


BARAK İLE CLİNTON`DAN TELEFON GÖRÜŞMESİ;

Öte yandan, sürpriz istifa kararıyla dünyanın dikkatini üzerine çeken İsrail Başbakanı Barak, Clinton`ı telefonla arayarak istifası hakkında bilgi verdi.
Beyaz Saray sözcüsü P.J. Crowley, gazetecilere, istifa kararının ABD`yi memnun edip etmemesinin söz konusu olmadığı, bunun, İsrail Başbakanı`nın siyasi kararı ve ülkenin iç meselesi olduğu yorumunu yaptı. Barak`ın istifası, 48 saatlik sürecin tamamlanmasının ardından dün öğle itibariyle yürürlüğe girdi. Bu sürenin ardından, partilerin başbakan adaylarını sunmalarına yönelik 12 günlük süreç başlamış oldu.


HİZBULLAH`LA ESİR PAZARLIĞI;

İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz, aşırı dinci Hizbullah örgütünün elindeki İsrail askerlerinin, İsrail`deki Lübnanlı mahkumlarla değiştirilmesi için Hizbullah ile ilk kez temasa geçtiklerini söyledi. Mofaz, askeri radyoya verdiği demeçte, Hizbullah ile kısa bir süre önce temasa geçtiklerini belirtti. Mofaz, Hizbullah ile nasıl temasa geçtikleri konusunda açıklama yapmadı. Lübnan`da yayımlanan Suriye yanlısı Es Sefir gazetesinin önceki günkü sayısında yer alan bir haberde, esir değişimi için arabuluculuk yapan Alman yetkililerin ilerleme kaydettiği ve 10 gün içinde anlaşmaya varılacağı ileri sürülmüştü. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri