BM`den Taliban`a 30 gün süre

Bigpara Haber
Güvenlik Konseyi Afganistan`da yönetimi elinde tutan Taliban`a eğitim kamplarını kapatmaması ve Usame Bin Ladin`in 30 gün içinde teslim edilmemesi halinde yaptırım uygulama kararı aldı.


BM Güvenlik Konseyi Afganistan`daki Taliban yönetimine, ülkedeki silahlı eğitim kamplarını kapatmaması ve Usame Bin Ladin`i 30 gün içinde teslim etmemesi halinde kapsamlı yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve çeşitli yardım gruplarının karşı çıktıkları karar 13 lehte, 2 çekimser oyla alındı. Oylamada Çin ve Malezya çekimser oy kullandı. Taliban kararı kınadı.


ANNAN MEMNUN DEĞİL;

Annan, oylamadan sonra düzenlediği basın toplantısında yaptırım kararını eleştirerek Bu bizim ne barış çabalarımızı ne de insani yardım çalışmalarımızı kolaylaştıracak dedi. ABD ve Rusya`nın girişimleriyle alınan yaptırım kararı, Afganistan`daki Taliban yönetimine uygulanan uçuş ambargosunun daha sıkılaştırılmasını ve Taliban`ın yurtdışındaki mal varlığının dondurulmasını içeriyor. Kararda ayrıca, Taliban yönetimindeki bölgelere eroin üretiminde kullanılan asetik anidrit ihracatı yapılmaması çağrısında da bulunuluyor.


TALİBAN`DAN KINAMA;

Afganistan`ın büyük bölümünü denetiminde tutan Taliban yönetimi, Suudi terörist Usame Bin Ladin`i teslim etmeye zorlanamayacağını bildirdi. Taliban`ın Dışişleri Bakanı Maulvi Vekil Ahmed Müttevekil, BM Güvenlik Konseyi`nin yönetime yönelik yaptırım kararından sonra AIP`ye yaptığı açıklamada, kararı kınadıklarını söyleyerek, yaptırımların Bin Ladin`in teslim edilmesini sağlayamayacağını belirtti.
Müttevekil Taliban`ın, BM`nin arabuluculuğuyla yapılan barış görüşmelerini boykot edeceğini de ifade etti. Yurtdışındaki herhangi bir Taliban bürosunun kapatılması halinde, kendilerinin de muhalif ittifakla barış görüşmelerinde arabulucu olan BM Afganistan Özel Misyonu`nun (UNSMA) Afganistan`daki bürosunu kapatacakları uyarısında bulunan Taliban`ın Dışişleri Bakanı, tüm dünyadaki Müslümanlara da Amerikan ürünlerini boykot etme çağrısını yapacaklarını kaydetti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri