Blair, Çin Başbakanı Wen ile görüştü

Asya turunu sürdüren İngiltere Başbakanı Tony Blair, Çin´in başkenti Pekin´de, Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüştü

Bigpara Haber
Asya turunu sürdüren İngiltere Başbakanı Tony Blair, Çin´in başkenti Pekin´de, Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüştü.

Blair, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, İngiltere ile Çin arasındaki ilişkilerin son yıllarda çok güçlendiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu belirterek, ilişkilerin güçlenmeye devam edeceğinden şüphesi olmadığını söyledi.

İngiltere´nin Çin´e en çok yatırım yapan Avrupa ülkesi olduğunu hatırlatan Blair, iki ülke ilişkilerinin hem ekonomik hem de siyasi alanda gelişmeye devam edeceğini kaydetti. Tony Blair, İngiltere Savunma Bakanlığı bilim adamlarından Dr. David Kelly´nin ölümüyle ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.

AFP muhabirinin, Kelly´nin ölümü konusunun Wen ile yaptığı görüşmede ele alınıp alınmadığını sorması üzerine Blair, muhabire gülümsedi, ancak soruya yanıt vermedi. Çin Başbakanı Wen de basın toplantısında, iki ülke ilişkilerinin Blair´in 6 yıl önce İngiltere´de başbakanlığa gelmesinin ardından çok geliştiğine dikkat çekti. Wen, ´´İlişkilerimizin daha çok ve hızlı gelişmesi için sizinle birlikte hareket etmeye hazırım´´ dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre, Blair´in Çinli yetkililerle bugünkü diğer temaslarında özellikle Irak ve Kuzey Kore konuları ele alınacak. Blair´in bugün Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve eski Devlet Başkanı, şu anki ordu başkomutanı Jiang Zemin ile biraraya gelmesi bekleniyor. ABD´deki temaslarının ardından Japonya ve Güney Kore´ye giden Blair, Çin´deki temaslarının ardından ülkesine dönmeden önce Hong Kong´u ziyaret edecek. (A.A.)

Diğer Genel Haberleri