Bitcoin ile bilmeniz gerekenler

Bitcoin'da dikkat etmemiz gerekenler neler?

Bigpara Haber



Bitcoin'i keşfetmek üzereyseniz bilmeniz gereken birkaç şey var. Bitcoin normal bankalardan farklı bir şekilde para transfer etmenizi sağlar. Dolayısıyla Bitcoin'i ciddi bir işlem için kullanmadan biraz bilgilenmelisiniz. Bitcoin normal cüzdanınız kadar, hatta bazı durumlarda daha da ciddi bir şekilde kullanılmalıdır!

Kaynak: https://bitcoin.org/tr/bilmelisiniz


 


Cüzdanınızı güvenli tutmak


Gerçek hayatta da olduğu gibi cüzdanınızı güvene almalısınız. Bitcoin dünyanın her yerinden alış-verişi çok kolaylaştırıyor ve paranızı kontrol altına alabiliyorsunuz. Tabii ki böyle önemli özellikler önemli güvenlik sorunlarını da beraberinde getirir. Bitcoin doğru kullanılırsa çok güvenli olabilir. Unutmayın ki paranızı korumak için aldığınız güvenlik önlemleri sizin sorumluluğunuzdadır.





Bitcoin değeri değişkendir

Genç ekonomisi, alışılmamış doğası ve bazen likit olmayan piyasası nedeniyle bir bitcoinin değeri kısa sürede kestirilemeyecek kadar artıp azalabilir. Bu yüzden birikimlerinizi bitcoin hâlinde tutmanızı önermeyiz. Bitcoin yüksek riskli mülk sayılmalıdır, ve kaybedemeyeceğiniz miktarda parayı asla Bitcoin olarak saklamamalısınız. Bitcoin hâlinde ödeniyorsanız çoğu hizmet sunucusu anında yerel para biriminize çevirir.





Bitcoin ödemeleri geri alınamaz

Bitcoin'le yaptığınız hiç bir işlem geri alınamaz, ancak parayı alan kişi tarafından geri gönderilebilir. Yani tanıdığınız ve güvendiğiniz insanlar ve kurumlarla iş yapmayı tercih etmelisiniz. Ama merak etmeyin, Bitcoin yazım yanlışlarını anlar ve çoğu zaman geçersiz adreslere para göndermenize izin vermez.





Bitcoin anonim değildir

Bitcoin'le gizliliğinizi korumak biraz efor sarfedilmesini gerektirir. Tüm Bitcoin işlemleri ağda açıkça ve kalıcı olarak saklanır, ve bu demektir ki herkes herhangi bir Bitcoin adresinin işlemlerini ve bakiyesini görebilir. Ancak kişisel bilgiler sahibi tarafından işlemde meydana çıkarılmazsa kimsenin kimliği Bitcoin adreslerinden bulunamaz. Bu yüzden Bitcoin sahiplerinin çeşitli Bitcoin adresi kullanmalarını istiyoruz; hatta her para aldığınızda yeni bir adres kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu özellikle web siteleri gibi açık kullanımlarda önemlidir. Ayrıca bilgisayarınızın IP adresini Tor gibi bir araçla gizlenmesini isteyebilirsiniz ki bir yere kaydedilmesin.





Anlık işlemler daha az güvenlidir

Bitcoin işlemleri genelde birkaç saniye içinde dağıtılır ve 10 dakika içinde onaylanır. Bu süre içinde bir işlem gerçek sayılır ama geri alınabilir. Aldatıcı kullanıcılar sahtekarlık yapmaya çalışabilir. Onaylamayı bekleyemiyorsanız küçük bir onay ücreti veya güvensiz işlemleri algılama sistemi güvenliğinizi artırabilir. 1000 US$ gibi daha büyük miktarlar için 6'dan fazla onay beklemek isteyebilirsiniz. Her onay, işlemin geri alınma olasılığını kat kat azaltır.





Bitcoin halen deneyseldir

Bitcoin hâla etkin gelişim aşamasında olan deneysel bir para birimidir. Kullanımı arttıkça deneyselliği azalsa da unutmayın ki Bitcoin önceden denenmemiş fikirlere dalıyor. Bu yüzden geleceğini kimse tahmin edemez.





Devlet vergilerini unutmayın

Bitcoin resmi bir para birimi değildir. Buna rağmen, çoğu yetki alanı halen gelir, satışlar, maaş bordrosu ve hisse senedi gibi bir değeri olan herşeyden vergi ödemenizi zorunlu kılar, buna Bitcoin de dahildir.

Diğer Gündem Haberleri