Bisikletli Devlet Otoya Doymadı

Bigpara Haber
Kamu harcamalarında kısıntıya gidilmesi tartışılırken, 25 memura 1 aracın düştüğü motorlu araç stokuna 2 bin 441 yeni araç eklenecek. 2001`deki alımlarla devletin elindeki taşıt sayısı 91 bini geçecek.


Devletteki taşıt savurganlığı bir türlü bitmek bilmiyor. Devlet, önümüzdeki yıl da, toplam 2 bin 441 yeni motorlu araç satın alacak. Alınacak araçlar içinde otobüs, makam otomobili, binek otomobili, arazi taşıtı, minibüs, ambulans, zırhlı otomobil, pick - up, kamyon ve motorsikletler bulunuyor. Oysa devletin elindeki motorlu ve motorsuz taşıt sayısı 2000 içinde, bir önceki yıla göre bin 839 adet artarak 88 bin 826`ya ulaşmıştı. Devlette her 25 memura 1 araç düşüyor. 2001 Bütçesi`ndeki satın alımlarla birlikte devletin elindeki taşıt sayısının 91 bin sınırını geçmesi bekleniyor. Devletin taşıt stokunda 154 adet de bisiklet bulunuyor. Politikacılarca tasarrufun gereğinden her fırsatta bahsedilirken, 2001`de taşıt alım ödenekleri içinde Çevre Bakanı ile DPT Müsteşarı`na alınacak yeni makam otomobili, kaymakamlara verilecek 200 makam otomobili, Bağdat ve Tunus Büyükelçilikleri`ne satın alınacak 2 adet motosiklet dikkati çeken kalemler arasında yer aldı. Maliye Bakanlığı`nın son verilerine göre devlette memur, sözleşmeli personel, sürekli işçi ve geçici işçi olarak toplam 2 milyon 210 bin 702 kişi çalışıyor.


BİSİKLET İÇİN BONKÖR BEDEL;

Taşıt savurganlığının boyutu giderek büyüyüp 100 bin sınırına yaklaşırken, devlet 2001`de satın alacağı taşıt araçlarının her biri için azami satın alma bedeli de koydu. Buna göre devlet, lüks makam otomobilleri için 33 milyara kadar ödenek verebilecek. Normal binek otomobilleri için ise sınır 8 milyar 800 milyon lira olarak belirlendi. Minibüs başına 12.5 milyarlık bedel belirleyen devlet, ambulansa 28.7 milyar, motorsiklet için de 2 milyar 250 milyon lira öngördü. Devlet, en bonkör ödenek artışını da bisiklette öngördü. Piyasada en kalitelisi 150 - 200 milyon liradan satın alınabilen bisiklet başına 600 milyon liralık ödenek ayrıldı. Ancak devletin 2001 taşıt satın alım ödenekleri içinde bisiklet bulunmuyor. Maliye Bakanlığı`nın verilerine göre devletin elindeki 90 bine yakın aracın 33 bin 178 adedi binek ve station - vagon tipi araçlardan oluşuyor. Bu araçların önemli bir kısmı makam aracı olarak kullanılıyor.


Geriye kalan 50 bini aşkın araç ise personel taşıma amaçlı servisler, arazi araçları, kamyonlar, ambulans ve cenaze arabaları, motorsiklet güvenlik önlemli binek otomobili ve servis araçları ile deniz taşıtlarından oluşuyor. Bu durumda devletin elindeki araçların neredeyse yarıya yakını sadece 1 kişiyi taşımak için kullanılıyor. Her 1 kişiyi taşımak için de 1 şoför düşünüldüğünde, 40 bine yakın şoför istihdam ediliyor.


BİSİKLETLER KİMİN ELİNDE?

Devletin 154 adetlik bisiklet stoku içinde en büyük kullanıcı ise 80 adetle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Bu bakanlığı 40 adetle katma bütçeye bağlı daireler (üniversiteler vb.), 30 adetle Sahil Güvenlik Komutanlığı izliyor. Milli Eğitim`in elinde 2, Maliye`de ise 1 bisiklet bulunuyor. Devlet daireleri içinde en yüksek araç stoku 20 bin 872 adetle Emniyet Genel Müdürlüğü`nün elinde. İkinci sırada ise 14 bin 847 araçla Milli Savunma Bakanlığı var. Devletin taşıt araçları konusundaki en tasarrufçu bakanlığı ise sadece 20 aracı bünyesinde bulunduran Enerji Bakanlığı. Bu bakanlığı 32 araçla Danıştay, 36 araçla Hazine Müsteşarlığı ve 37 araçla Anayasa Mahkemesi izliyor. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri