Bira, Avrupa`da Gözden Düşüyor

Bigpara Haber

Avrupa`da biraya talep giderek azalıyor. Batı Avrupa`da 1994 yılında yaklaşık 315 milyar hektalitre bira tüketilirken, 1994`ten bu yana her yıl biraz daha düşüş gösteren bira tüketiminin, 1999`da 300 milyar hektalitrenin altına indiği gözleniyor.

Almanya, her yıl olduğu gibi 1999 yılında da Batı Avrupa`nın en çok bira tüketen ülkesi oldu. Almanya`da geçtiğimiz yıl yaklaşık 120 milyar hektralitre bira tüketilirken, İngiltere`de 60 ve İspanya ve Fransa`da yaklaşık 20 hekralitre bira tüketildi.

Türkiye`de ise, 1997`de TEKEL ve özel sektör olmak üzere toplam 723.5 milyon olarak gerçekleşen bira üretiminin 1998 ve 1999 yıllarında gerilemeye başladığı dikkat çekiyor. Türkiye`nin 1999`daki bira üretimi 669 milyon litre olarak gerçekleşti. Diğer yandan, Avrupa`da bira sektöründe son zamanlarda gözlenen dikey bütünleşme girişimleri, antitröst yetkililerini telaşlandırmaya başladı. Yetkili mercilere göre, değişik ürünler üreten ancak bunlar için aynı pazarda alıcı bulduğu şirketler ile yapılan bütünleşmenin, bu tip şirketlerin ürünlerine dağıtım ağları sayesinde ekonomik avantajlar sağlıyor. Bu da diğer rakiplerin gücünü azaltıyor.

Yetkili mercilere göre, bunun arkasında yatan ekonomik teori çok basit. Dikey bütünleşme ile gücünü artırmayı planlayan şirketler, kendi ürettikleri malların dağıtımının kontrolönü ellerinde bulundurarak masraflarını azaltmaya ve daha iyi satış rakamları elde etmeye çalışıyor. (DÜNYA)

Diğer Genel Haberleri