Bir kişilik işe 60 milyar liralık yatırım gerekiyor

Bigpara Haber
Ocak - mayıs dönemi teşvikli 3,5 katrilyonluk yatırım toplam 58 bin 31 kişiye iş yaratacak. Bu rakamlara göre her bir kişilik istihdama düşen ortalama yatırım tutarı 60.7 milyar lira ulaşmış durumda.

Doğu’nun payı 4,4
Kişi başına istihdam yatırımının yüksekliği yanında, sağlanan iş imkânları da bölgelere göre adaletsiz dağılacak. Teşvikli yatırımların bölgesel dağılımına göre yatırımlarla yaratılan her yüz istihdamın 35.5’i Marmara Bölgesi’ne gidiyor. En çok göç veren bölgeler olan Doğu Anadolu, yaratılan her yüz işten 4,4’ünü, Güneydoğu Anadolu ise yüz işten ancak 6,7’sini alıyor.

ZYılda 130 bin istihdam
Ocak - mayıs rakamlarına göre yeni yatırımlarla yaratılacak her 100 iş imkânın bölgelere göre dağılımı şöyle: Marmara, 35.5, Ege Bölgesi 19.4, İçanadolu 14.5, Akdeniz 9,9, Karadeniz 8,9, Güneydoğu 6.7, Doğu Anadolu 4.4. Yatırım rakamlarının, yılın geri kalan bölümünde de aynı şekilde seyretmesi halinde, yıl içinde yaratılacak istihdam 130 bin kişi civarında olacak. Oransal paylarına göre milyonlarca kişinin işsiz olduğu Doğu ve Güneydoğu’da ancak 14 bin kişilik yeni iş olanağı yaratılmış olacak.

Diğer Ekonomi Haberleri