Bir İlke İmza Atıldı

Bigpara Haber
Dünyada 30 tane bulunan uzaktan algılama uydu yer istasyonu artık Türkiye`de de var. İstasyon, 3 bin kilometrelik alanda veri toplayabilecek.


Türkiye`nin ilk uzaktan algılama uydu yer istasyonu, veri toplamaya hazır hale getirildi. İstasyon, İstanbul merkez olmak üzere yarıçapı 3 bin kilometre olan bir alana ilişkin, çeşitli uydulardan tarımdan, ürün rekoltesinin durumuna kadar 10 metre netlikte veri toplayacak. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer, üniversitenin Devlet Planlama Teşkilatı`nın desteği ile üç yıl önce başlattığı proje çerçevesinde, Türkiye`nin ilk uzaktan algılama uydu yer istasyonunu kurduklarını belirtti.


HER ALANDAN VERİ TOPLANACAK;

Prof. Sağlamer, istasyonun, uzaktan algılama uydularından, İstanbul merkez olmak üzere, yarıçapı üç bin kilometre olan bir alanda tarım, orman, çevre, haritacılık, milli savunma, afet bölgelerinin tespiti, deniz kirliliği, ürün rekoltesi tahmini, heyelan ve deprem bölgelerinin belirlenmesine ilişkin veri toplayacağını kaydetti. İstasyonun Avrupa`nın tamamı ile Avrasya`ya ilişkin veriler elde edeceğini ifade eden Prof. Sağlamer, bu verilerin on metre çözünürlükte olacağını, bir metre çözünürlükte veri elde edebilmek için hazırlık yaptıklarını belirtti. Uydu Yer İstasyonu`na çeşitli uzaktan algılama uydularından veriler geleceğini ifade eden Prof. Sağlamer, bunun için bazı ülkelerin uydu şirketleri ile görüşmelerin sürdüğünü, veri alınacak uydular arasında yer alan Amerikan uydusunun da bugün uzaya fırlatılacağını söyledi. Uydulardan veri alabilmek için ek ödeneğe ihtiyaç olduğunu da belirten Prof. Sağlamer, bunun için üç milyon dolar ek ödenek bulduklarını ifade etti. Prof. Sağlamer, uydulardan veri almak için yurtdışına yüksek miktarlarda para ödemek zorunda kalan kurumların ihtiyaç duyduğu verilerin bundan sonra istasyondan karşılanacağını, böylece yurtdışına döviz çıkışının da önüne geçileceğini belirtti.


DÜNYADA 30 TANE VAR;

Projenin direktörü Prof. Dr. Bingül Yazgan da Türkiye`de haberleşme alanında uydu yer istasyonu bulunduğunu, ancak uzaktan algılama istasyonun bugüne kadar kurulamadığını, İTÜ`nün projesinin bu anlamda bir ilk olduğunu ifade etti.
İstasyonun veri toplayabilmesi için uydu sahipleri ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Prof. Yazgan, istasyona veri sağlayacak Amerika, Fransa, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı`nın uzaktan algılama uydularının bulunduğunu kaydetti. Prof. Yazgan, dünyada 30 uzaktan algılama uydu yer istasyonu bulunduğunu, Türkiye`de bu alanda faaliyet gösterecek başka bir uydu yer istasyonu kurulmasına da gerek olmadığını belirtti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Teknoloji Haberleri