BHP, Rio Tinto için 75 milyar sterlini gözden çıkardı

Bigpara Haber
Dünyanın en büyük madencilik şirketi Avustralyalı BHP Billiton, rakibi Rio Tinto`nun kontrolünü ele geçirmek için 75 milyar sterlin teklif etti. Buna göre anlaşmaya varılabilirse ortaya demir, bakır, alüminyum, kömür ve uranyum üretiminde dünya piyasalarında mutlak kontrolü elinde bulunduracak 300 milyar dolarlık bir madencilik şirketi doğmuş olacak. Operasyon Vodafone`un 1999`da Mannesmann`ı satın almasından sonra gerçekleşen en büyük işlem olacak. Rio Tinto yönetim kurulu, ortaklarına yaptığı açıklamada hisselerini satmamaları gerektiğini belirterek `Durumu dikkatle değerlendiriyoruz` dedi.
Teklifin kabulü durumunda Rio Tinto ortakları yeni şirketin yüzde 44 hissesinin sahibi olacak. BHP Yönetim Kurulu ise tekliflerinin ancak Rio Tinto hissedarlarının yarısı tarafından kabulü durumunda geçerli olacağını, daha düyük bir oranla şirketin kontrolünü ele geçirmeyi düşünmediklerini ifade etti. BHP Yönetim Kurulu Başkanı Marius Kloppers `teklifin ilk ve son` olduğunu söyledi. Rio Tinto dünyanın en büyük üçüncü madencilik şirketi.
BHP yeni şirketin küresel ekonominin özellikle Çin tarafından körüklenen talebini karşılayacak boyutlarda olacağını söyledi. Dünya maden piyasasındaki en büyük alıcı olan Çin`in en büyük çelik üreticisi Baosteel ise BHP`nin satınalma işleminin gerçekleşmesi durumunda fiyatlar üzerinde belirleyici rolünün artacağını belirterek Avustralya hükümetine operasyonu engellemeye çağırdı. Çinli alüminyum devi Chinalco ile ABD`li Alcao, ortak hareket ederek Rio Tinto`nun Londra Borsası`ndaki hisse senetlerinin yüzde 12`sini 14 milyar dolara satın almışlardı. Söz konusu operasyon bir Çinli şirketin ülke dışında gerçekleştirdiği en büyük operasyondu

Diğer Genel Haberleri