Belge Son Anda Değişti

Bigpara Haber
Belge`nin sürprizi, Kıbrıs konusunun önsözden kısa vadeli beklentiler bölümüne alınması oldu.


İfade özgürlüğü ile herkese anadilinde TV hakkı da kısa vadeli beklentiler bölümünde yer aldı. AB Komisyonu, Türkiye`nin tam üyelik stratejisini belirleyen yol haritası nitelikli Katılım Ortaklığı Belgesi`ni (KOB) açıkladı. AB`nin en yüksek karar organı olan AB Konseyi`nin 20 Kasım veya 5 Aralık toplantısında onaylandıktan sonra resmi geçerlilik kazanacak olan belgede, Atina`nın son anda değişiklik yaptırarak, Kıbrıs konulu ifadeleri giriş bölümünden çıkartıp, kısa vadeli önlemler bölümüne aldırdığı gözlemlendi. Belgenin giriş bölümünde, 1999 sonunda yapılan Helsinki zirvesine atıfta bulunularak, diğer adaylarla aynı koşullarda AB`ye aday olan Türkiye`nin, Kopenhag kriterlerine uymak için gösterdiği çabaların takdirle karşılandığı ifade ediliyor. Komisyon, belgeyi sunarken, Türkiye`nin, yıl sonunda Ulusal Uyum Programı`nı açıklamasını ve bu çerçevede KOB`da belirtilen öncelikleri dikkate almasını beklediğini vuguluyor.


KOB`un ilkeler bölümünde, Türkiye`nin AB`ye tam üye olabilmek için, diğer adaylar gibi, Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekerken, Aday ülke, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıkların korunmasını garanti altına alacak kurumların istikrarını sağlamalı; işleyen, AB`nin rekabet ve piyasa güçleriyle yarışabilecek yetenekte bir piyasa ekonomisine sahip olmalı; siyasi, ekonomik ve parasal birlik alanlarında, AB üyesi olmanın gereklerini yerine getirebilmelidir ifadelerine yer veriliyor.Belgenin bu bölümünde, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege sorunları ima edilerek, uluslar arasındaki sınır uzlaşmazlıklarına, BM Şartı çerçevesinde, ikili görüşmelerle çözüm aranması, 2004 sonuna kadar sonuca ulaşılamaması halinde Lahey Adalet Divanı`na yönelinmesi ilkesine verilen önem vurgulanıyor. Helsinki zirvesi sonuç belgesinin 4 ve 9/a maddeli paragrafları üzerinde durularak, Türkiye`ye, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda BM Genel Sekreteri`nin çabalarını desteklemeye devam etmesi çağrısı bulunuluyor.


Kıbrıs konusu ise, önsöz bölümünden 2001 sonuna kadar gerçekleşmesi istenen kısa vadeli beklentiler bölümüne alındı. Belge`de siyasi diyalog çerçevesinde BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs sorununun başarılı bir sonuca ulaştırılması çabasına açık destek verildiği belirtiliyor. Kıbrıs`ın kısa vadeli beklentiler bölümüne alınması, Türkiye`nin AB`ye üyeliği için ön şart olarak kabul edildiğini ortaya koydu.


İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ:

Türkiye`den, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 10. maddesi çerçevesinde, ifade özgürlüğü için yasal ve anayasal güvencelerin sağlanmasını, bu kapsamda şiddete başvurmayan fikir suçlularının durumunun gözden geçirilmesini isteyen AB, sivil toplum kurumlarının gelişmesinin desteklenmesini ve bunların ifade özgürlüğünün daha güçlü bir şekilde, yasal ve anayasal güvence altına alınmasını talep ediyor.

İŞKENCE:

Avrupa İşkenceye Karşı Mücadele Sözleşmesi doğrultusunda işkenceye karşı mücadele için yasal ve anayasal önlemlerin alınması, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için yasal gereklerin yerine getirilmesi isteniyor.

İDAM:

İdam cezası kaldırılıncaya kadar mevcut moratoryumun sürdürülmesi ve cezaların infaz edilmemesi, yargı öncesi gözaltı koşullarının uluslararası sözleşmelerle uyumlu hale getirilmesi gereği kaydediliyor.

MGK:

MGK`nın uluslararası standartlara uygun bir şekilde danışma işlevi görmesi, yargı gücünün etkinliğinin ve işlevlerinin güçlendirilmesi gibi öneriler de yansıtılıyor.

KÜRTÇE TV:

Belgede, Türk vatandaşlarının ana dillerinde televizyon ve radyo yayınları yapmalarını engelleyen yasal düzenlemelerin kaldırılması, özellikle Güneydoğu bölgesi olmak üzere, bölgeler arasındaki sosyal, ekonomik ve kültürel farklılıkların giderilmesi için çaba harcanması da isteniyor.

ENFLASYON:

Kısa vadede gerçekleştirilmesi beklenen ekonomik kriterler bölümünde, IMF ve Dünya Bankası`yla varılan anlaşmalar çerçevesinde enflasyonu düşürme çabalarının devam ettirilmesi, kamu harcamalarının kontrol altında tutulması, mali sektör reformunun sürdürülmesi, tarım sektöründe reforma gidilmesi, özelleştirmeye devam edilmesi unsurları bulunuyor. Ekonomik beklentilere ilişkin maddeler arasında, iç pazar, rekabet, telif hakları, vergilendirme, ulaştırma, sosyal işler, enerji, telekomünikasyon, çevre, adalet gibi ara başlıklar yer alıyor.


ORTA VADELİ BEKLENTİLER;

EŞİTLİK:

AB Komisyonu, 2001 sonuna kadar çözüm beklemediği, ancak geciktirilmeden gerçekleşmesi dileğinde bulunduğu orta vadeli siyasi beklentileri sıralarken, Türk Anayasası`nın 10. maddesinde yer alan unsurlara değiniyor ve dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefe farklılıklarına bakılmadan, ayırımcılık yapılmadan tüm insanların temel hak ve özgürlüklerden yararlanmaları için güvence verilmesini istiyor.

İDAMIN KALDIRILMASI:

Bu bölümde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, Türk Anayasası`nın gözden geçirilmesi, idam cezasının kaldırılması ve bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 6 numaralı protokolünün imzalanıp onaylanması talep ediliyor.

KÜLTÜREL HAKLAR:

Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi`nin onaylanmasını da isteyen AB, cezaevlerinin iyileştirilmesini, OHAL`in kaldırılmasını, etnik kökenleri ne olursa olsun, tüm vatandaşların, kültürel farklılık ve haklarının garanti altına alınmasını, MGK`ya danışma organı rolü verilmesini istiyor.

ÖZELLEŞTİRME:

Orta vadeli beklentilerin ekonomik bölümünde, özelleştirme süreci ile tarım ve mali sektör reformlarının tamamlanması, sosyal sigorta ve emeklilik sistemlerinin güvenceye kavuşturulması, AB müktesebatına çeşitli alanlarda uyum sağlanması gibi talepler yer alıyor.

AB FONLARI:

Türkiye`nin AB fonlarından yararlanması için komisyonun mali işbirliğini düzene sokmak çalışmalarını sürdürdüğü de belirtildi. (YENİ BİNYIL)

Diğer Politika Haberleri