Bedelsiz Soygunu

Bigpara Haber
Refahyol hükümetinin `kaynak paketleri`nin temelini oluşturan bedelsiz ithalat rejimi, trilyonluk gümrük kaçaçılığının da kaynağı oldu. bu yıl bedelsiz ithalat kapsamında vergi muafiyeti sağlanarak yurtdışından getirilen 3.200 aracın 2.320`sinin `sahte evraklar`la yurda sokulduğu saptandı. Başlatılan operasyon geriye dönük olarak genişletiliyor. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Mhemet Keçeciler`in önceki gün gümrüklerdeki kaçakçılık operosyanları kapsamında, yurda kaçak olarak sokulan Mercedes ve BMW marka 2.320 otomobil ve 280 biçerdöver ile ilgili operasyonların da sürdüğünü açıklarken, kaçak otomobillerin 1997 yılında çıkartılan bedelsiz ithalat tebliğinden yararlanılarak Türkiye`ye getirildiği saptandı.

Geriye dönük inceleme

Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Veli Hakkı Teke, kaçak otomobil operasyonu ile ilgili Radikal`in sorularını yanıtlarken, başlatılan incelemelerde bedelsiz ithalat kapsamında bu yıl yurda sokulan 3.200 araçtan 2.320`sinin sahte evrakla işlem gördüğünün saptandığını söyledi. Sahte evrakla getirilen ve gümrüklerde bekleyen 281 araca el konulduğunu belirten Teke, piyasadaki araçların da toplanması için çalışmalara başladıklarını söyledi. İncelemelerin halen altı kişilik bir müfettiş grubu tarafından sürdürülüğünü ve hergün 50`ye yakın aracın belgelerinin incelendiğini belirten Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Veli Hakkı Teke, piyasaya çıkan ve sahte belgeyle getirildiği saptanan araçlara da el koyma çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Şebekeler kurulmuş

Hakkı Teke, 2000 yılı incelemelerinin tamamlanmasının ardından sırasıyla 1999, 1998 ve 1997 yıllarına ilişkin bedelsiz ithalat kapsamında getirilen otomobillerin de incelemeye alınacağını söyledi. Teke`nin verdiği bilgiye göre, otomobil kaçakçılığı bedelsiz ithalat kapsamındaki hak sahiplerinden 500 mark ila 5 bin mark karşılığında alınan vekaletnamelerle yapılıyor. Mevzuata göre, bu araçlar bir yıl süreyle başka birine satılamadığı için hak sahiplerinin üzerinde gözüküyor. Oluşturulan çeteler, Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerinde de sahte plaka, gerçeğe aykırı belge düzenleyen kişilerle çalışıyor.

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü, yapılan operasyonlar sonucu üç yıl boyunca bu yolla otomobil ithal eden Nebil Zaloğlu, Atilla Aksakal ve Emin Özgür`ü yakaladı. Ayrıca, şebekenin Bulgaristan ve Almanya bağlantıları da ortaya çıkartıldı. Olaya, Ankara ve İstanbul`da otomobil galerilerinin de karıştığı belirlendi.

Tebliğe aykırı ithalat

İthalat rejiminde, üç yaşın üzerindeki araçların Türkiye`ye getirilmesi yasaklanırken, bedelsiz ithalat tebliği ile yaş sınırı da kaldırıldı. Yurtdışından getirilen araçların 1986-2000 modelleri arasında olduğu belirtildi.

Bu arada, otomobil kaçakçılığının mali boyutu henüz ortaya çıkmadı. Ancak, toplam vergilerin otomobil başına 5-10 milyar lira arasında değiştiği hesabından hareketle ve yalnız 2000 yılında ortaya çıkan vergi kaybının 2 trilyon liraya yaklaştığı ifade edildi. (RADİKAL)

Diğer Genel Haberleri