BDDK bankalara sert çıktı!

Bazı bankaların piyasanın üzerinde tezgah altı faiz verdiğine dair dedikodular artarken BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’den sert uyarı geldi

Bigpara Haber

Son dönemde bazı bankaların yüksek mevduata, piyasanın  üzerinde tezgah altı faiz verdiğine dair dedikodular artarken BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’den sert uyarı geldi.

VATAN
 
Bilgin, “Eğer bankalar frene basmamakta ısrar ediyorsa gerekirse biz BDDK olarak alacağımız tedbirlerle o bankaları yavaşlatırız. Gerekirse bankaları büyütmeyiz” dedi.

Bankacılık sektörünün anazilini yapan otorite kurum BDDK’nın Başkanı Tevfik Bilgin, faiz yarışına giren bankaları uyardı. Piyasada özellikle bir kamu bankasının piyasanın üzerinde tezgah altı faiz verdiğine dair spekülasyonların arttığı bir dönemde gelen açıklama sektör tarafından anlamlı bulundu.

Bankaların bazı dönemlerde bir yarış içinde sağı solu görmediklerini ifade eden Bilgin, şöyle devam etti:

“Bu dönemde özellikle şu çok önemli. Bankalar devamlı şu stratejiyle oyun oynuyorlar. Kendi eş değer bankalarına bakıyorlar. Yani kendine yakın büyüklükteki bankaların pozisyonuna göre hareket ediyor. O hızlı gidiyorsa, öbürü de hızlı gidiyor, yavaşlıyorsa, o da yavaşlıyor, bir şeye giriyorsa, öbürü de giriyor. Yani birbirleriyle yarışta kopmak istemiyorlar. Ama bu dönemlerde şu çok önemli yarış yapsınlar elbette, bu ekonominin bir gereği. Herkes kendi mali bünyesine, mali tutarlılığına, yapısına bakacak. Aktif ve pasifin kalitesine bakacak ve ona göre yarışa devam edecek ya da bir miktar frene basacak. Eğer bu yapı bazı bankalarda farklı durumdaysa BDDK olarak tabii ki takip ediyoruz. Eğer o bankalar da frene basmamakta ısrar ediyorsa, gerekirse biz alacağımız tedbirlerle o bankaları yavaşlatırız. Yani gerekirse bankaları büyütmeyiz. Bu çok önemli. Çünkü direksiyon başında bankacılarımız işletme körlüğüne kapılabiliyorlar. Büyüklüklerle oynuyorlar. Yarış içinde sağı-solu çok fazla görmüyorlar. Dışarıdan bir gözün bazen uyarması önemli olabiliyor.”

Bilgin, bir kamu bankasının bu yönde zararına çalıştığı ve hatta piyasanın yapısını da bozmaya başladığı yönünde söylentiler olduğunun belirtilmesi üzerine, şu anda ona yönelik bir tespitleri olmadığını kaydederek, “Kamu-özel, büyük-küçük ve ortanca hiçbir ayrım yapmıyoruz. Hepsini aynı uzaklıkta ve yakınlıkta izleyip aynı önlemleri hepsi için alıyoruz. Hiçbir fark yok. Çünkü oyunu aynı alanda oynuyorlarsa, kurallar hepsine eşit uygulanıyor” şeklinde konuştu.

Diğer Genel Haberleri