Bavul Ticareti

Bigpara Haber
İki ülke arasındaki ticaret hacminde her ne kadar kayıtlara geçmese ve boyutları net olarak bilinmese de bavul ticaretinin her zaman ciddi bir yeri olduğu muhakkak. Ancak, son 3 - 4 yıllık dönemde bu ticaret şeklinde önemli gerilemeler oldu. Türkiye`nin bavul ticareti yolu ile yaptığı ihracat, hem 1997 de hem de Rusya krizi sonrasında 1998 ve 1999`da büyük düşüşler göstererek, 9 milyar dolar düzeyinden 1,5 - 2 milyar dolara geriledi. Oysa, Rusya`nın toplam bavul ticareti ithalatı 1997`de bir miktar azalmış olmakla beraber, kriz yılı 1998 de düşmemiş, tersine yüzde 5.4 de artmıştır.


Buradan ortaya çıkan tablo Rus alıcıların Türkiye pazarını terk ettikleridir. Gidilen en önemli pazar Çin oldu. 1999 yılında da bu trendin sürdüğü ve Türkiye`nin bavul ticaretinden elde ettiği gelirin yüzde 45.2 oranında düştüğü hesaba katıldığında bavul ticaretinin yeniden canlandırılması için bu olgunun ayrıntılı olarak analiz edilmesi, Türkiye`nin pazar kaybının gerçek nedenlerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bununla birlikte, Rusya Federasyonu tarafından izlenen ithal ikameci politikanın bir sonucu olarak 1999 yılında Rusya`nın bavul ticareti yoluyla gerçekleşen ithalatında önemli bir düşüş meydana geldi. Söz konusu yılda Rusya`nın bavul ticareti ithalatı 10.1 milyar dolar, bavul ticareti ihracatı ise 1.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 2000 yılı ocak - haziran döneminde ise Rusya`nın bavul ticareti ihracatı 1.3 milyon dolar, bavul ticareti ithalatı 5,200 milyar dolar oldu.


Bir önceki yılın aynı dönemine göre bavul ticareti ithalatındaki artış oranı yüzde 11, ihracatındaki artış oranı ise yüzde 40 civarındadır. Diğer taraftan,söz konusu dönemde, bavul ticaretinin toplam dış ticaret içerisindeki payı yüzde 7.7 olarak gerçekleşti. İhracat içerisindeki payı yüzde 1.5 iken ithalat içerisindeki payı yüzde 23 düzeyindedir. Bavul ticareti bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6`lık bir artış kaydetti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri