`Başkan ve üyeler sektörden olmalı

Bigpara Haber
SPK Yönetim Kurulu Üyesi Batmaz, `Kurul üyeleri piyasayı iyi bilmeli` dedi

Sermaye Piyasası Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Batmaz, Kurul üyeliğinin çok önemli olduğunu bu nedenle bu göreve atanacak kişilerin kesinlikle hem mesleki deneyimlerinin hem de eğitimlerinin yeterli olması gerektiğini belirtti. Kurul başkanı ve üyelerinin seçiminde denge gözetilmeli diyen Batmaz, Bence önemli olan Kurul`a başkan aramanın ötesinde Kurul`un kendisini oluşturacak insanların uygun nitelikte oluşmasını sağlamalıyız diye konuştu.

SPK`nın Anayasa Mahkemesi gibi olduğunu vurgulayan Batmaz, şunları söyledi:

Üyelerinin fonksiyonu ve rolü çok önemlidir. Üyelerin ne amiri ne de memuru vardır. Özgürce, kendi düşünceleri çercevesinde Kurul`un idari yapısıyla önüne getirdiği dosyaları kendisi inceleyerek karara varır. Bu nedenle Kurul üyeliğine atanacak kişilerin hem mesleki deneyimi hem eğitimi yeterli olmalı. Böyle bir denge gözetilmezse başkan yalnız kalır. Bu da hem piyasalar için hem de SPK için kötüdür.


ÜYELER ÖNEMLİ;

Şu aşamada Kurul`a atanacak başkanda aranacak özellikler için bir çerceve çizilmesi gerektiğini belirten Batmaz, Yani Ali, Veli, Ahmet`in arkadaşı, Mehmet`in arkadaşı ya da şu partiye yakın, bu partiye yakın kavramı ortaya çıkmaz. Mümkünse, gelecek kişiler sektörün içinden birileri olmalı dedi.

Seçilecek kişilerin üçte birinin her iki yılda bir yenileneceğini ifade eden Batmaz, bu yolla Kurul`un devamlılığının sağlanacağını belirtti. Kurul`un işleyişindeki en önemli eksikliğin ihtisas mahkemeleri konusundaki geçikme olduğunu söyleyen Batmaz, ihtisas mahkemelerinin bir an önce oluşturulması gerektiğini ifade etti.


ULUSLARARASI ENTEGRASYON SAĞLANMALI;

SPK Yönetim Kurulu Üyesi Batmaz her sektörün önünde giden sermaye piyasalarının uluslararası piyasalara entegrasyonunun hızlandırılması gerektiğini söyledi. Kurul`un borsa birleşmeleri de dahil olmak üzere önündeki gündemleri sonuçlandırması gerektiğine dikkat çeken Batmaz şunları söyledi:

Kurul, klasik uygulamalarını terk etmeli. Türkiye bölgesinde güç olmak iddiasındaysa bu ekonomisinin güçlü olmasıyla mümkündür. Bu da bu piyasalardan geçer. Üç yıllık görev süresinde `Keşke şöyle yapsaydık` dediğimiz birçok olay oldu. Örneğin Meclis ihtisas mahkemelerini oluşturabilseydi. Keşke uzaktan erişimi hayata geçirebilseydik. Keşke tebliğlerimizle aracı kuruluşlar birliği kurulabilseydi ve kendi sorunlarına kendileri sahip çıkabilseydi. Keşke dediğim şeylerin başında, yatırımcı koruma fonu oluşturulsaydı. (SABAH)

Diğer Piyasa Haberleri