Başkan’ın Adamları Türkiye’ye Yakın

Bigpara Haber
Bush kabinesinin ilk isimlerinin bugün açıklanması beklenirken, Cheney, Powell ve Rice’tan oluşacak ulusal güvenlik ekibinin dördüncü ayağı için Türkiye’yi çok iyi tanıyan Wolfowitz’in adı geçiyor

ABD başkanlığını 20 Ocak 2001’de devralacak olan George W. Bush’un kabinesinde görev vereceği ilk isimleri bugün açıklaması beklenirken, öncelikle ulusal güvenlik ekibini netleştireceği, ardından da bir ya da birkaç Demokrat bakanı yönetime katarak bir tür uzlaşma hükümeti oluşturmaya çalışacağı belirtiliyor.

Bush’un bugün duyuracağı ilk isimler arasında, dışişleri bakanı olarak eski genelkurmay başkanı emekli general Colin Powell, Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak da Profesör Condoleeza Rice’ın yer alması büyük olasılık.

Babadan kalma

Böylece ABD’nin yeni ulusal güvenlik ekibi, baba Bush döneminin savunma bakanı olan Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin önderliğinde, yine aynı dönemde görev yapan Powell ve Rice’tan oluşacak. Bu ekibin dördüncü ayağı olan savunma bakanlığı koltuğu için ise, Türkiye’yi yakından tanıyon Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi (SAIS) Dekanı Profesör Paul Wolfowitz’in adı geçiyor. Wolfowitz de Körfez Savaşı döneminde, Cheney yönetimindeki ABD savunma bakanlığında üst düzey görev yapmıştı.

Savunma bakanlığı için düşünülen diğer isimler arasında, yine Cheney’nin eski yardımcılarından Richard Armitage ve Pennsylvania Valisi Tom Ridge de ön planda. Bu görevin doğal adayı sayılan eski Vietnam savaş esiri ve Bush’un başkanlık yarışındaki Cumhuriyetçi rakibi Senatör John McCain ise, bakanlığı kabul etmeyeceğini bildirdi.

Hem general hem pasifist

Emekli general Colin Powell’ın dışişleri bakanlığı görevine gelmesi, ABD’nin uluslararası müdahaleler konusunda, Clinton yönetimine kıyasla çok daha çekingen bir politika izlemesine, özellikle ulusal güvenliği doğrudan tehdit etmediği düşünülen bölgesel krizlerden elini çekmesine yol açabilir. Zira Powell, bazılarınca izolasyonist diye nitelendirilecek kadar dış müdahale fikrine mesafeli birisi. Körfez savaşı’nda doğrudan petrol çıkarları ve İsrail’in güvenliği söz konusu olduğu için harekattan yana tavır alan dönemin genelkurmay başkanı, daha sonra Bosna krizinde uzun süre pasif kalınmasının da nedeniydi. Başkan Clinton görevdik ilk yıllarında Powell’ı dinlediği için Bosna’ya NATO müdahalesine en başta yanaşmamış ve Türkiye dahil birçok ülke, ABD’yi etnik kıyıma göz yummakla eleştirmişti.(MİLLİYET)

Diğer Genel Haberleri