Başkan`dan yeni `dolar` açıklaması

Başçı önümüzdeki dönemde TL`nin dolar karşsısında değer kaybetmesinin değer kazanmasına göre zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi

Bigpara Haber

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı önümüzdeki dönemde TL`nin dolar karşsısında değer kaybetmesinin değer kazanmasına göre zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi.

Gaziantep`te Para Politikası Konferansı`nda konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dolar/TL kuruna yönelik yine önemli açıklamalarda bulundu.

Başçı Türkiye`ye portföy girişinin artması halinde TL`nin değer kazanacağını söyleyerek önümüzdeki dönemde TL`nin dolar karşsısında değer kaybetmesinin değer kazanmasına göre zayıf bir ihtimal olduğunu savundu.

Başçı portföy girişi olmasa da Türkiye`nin cari açığının finanse edilebilir olduğunu belirterek Portföyde çok kuvvetli bir giriş beklemiyoruz. Daha yatay bir seyir bekliyoruz. Önümüzdeki yıl biraz daha cari açıkta azalma olacağından çok daha rahat finanse edebileceğiz diye konuştu.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

BDDK`nın aldığı kredi önlemlerinin cari açığın düşmesinde katkıda bulunacağını belirten Başçı kredi tedbirlerini özellikle tüketici kredilerinin büyüme hızını tekrar aşağı çekecektir dedi.

DOLAR KURUNUN DÜŞMESİ DAHA GÜÇLÜ İHTİMAL

Başçı dolar kuruyla da ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Serbest dalgalı kur rejiminde oynaklığı sıfıra indiremezsiniz ama araçlarla sınırlı düzeyde tutabilirsiniz. Bizim elimizde çok ciddi politika araçları var. diyen Başçı Reel efektif kur 109,4 civarında, aşırı değerli değil. Risk görmüyoruz. İhtiyaç olursa rezervlerimiz kullanılabilir niteliktedir. Bugünlerde daha sakin bir dönem yaşadığımızı hissediyoruz, ,daha düzenli döviz satışlarıyla ilerlemek daha olumlu oluyor. Bu yılın tamamında ihracatçılardan 13 milyar dolar döviz almış olacağız. TL`nin dolar karşsısında değer kaybetmesinin değer kazanmasına göre zayıf bir ihtimal diye konuştu.

Başçı 24 Aralık`ta bir haftalık repo ilefonlamanın zorunlu karşılık ile ilişkilendirilmesinin açıklanacağını belirtti.

Diğer Döviz Haberleri