Başçı’dan 1.92’lik kur itirafı

Başçı, tartışma konusu olan 1.92 TL’lik yıl sonu dolar öngörüsüne ilişkin basına kapalı yapılan toplantıda çarpıcı açıklamalar yaptı

Bigpara Haber

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, tartışma konusu olan 1.92 TL’lik yıl sonu dolar öngörüsüne ilişkin basına kapalı yapılan toplantıda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Başçı, “1.92 benim o günkü öngörümdü. Pişman da değilim. Yalnız o öngörüde 17 Aralık’ı düşünmemiştim. 17 Aralık operasyonu hesaplarımızı alt üst etti ve ipin ucu kaçtı. Vatandaşın algısı da olumsuz olmaya başladı, kur aldı başını gitti” dedi.

Hürriyet`ten Turan Yılmaz`ın haberine göre; büyüme konusunda bir öngörüde bulanamadıklarını kaydeden Başçı şunları söyledi:

BAKAN HEDEF ALIYOR

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

“2014 sonu enflasyon tahmini veremeyiz. Ama söylemlerimizden çıkarabilirsiniz. Döviz kuru 2014 hedefinin tutacağını düşünüyorum. Merkez Bankasının politikaları elbette ki hükümet politikaları paralelinde gidecektir. A-B-C planlarımızı şimdiden söylemeyiz, uygulamaya konulunca göreceğiz. Bakanların faiz ve döviz kuru açıklamaları bankanın bağımsızlığına gölge düşürmüyor. Merkez Bankası bağımsızdır. Hiçkimsenin etkisinde kalmıyoruz. Özellikle dış ticaretten sorumlu bakanın (Zafer Çağlayan) ikide bir döviz kuru ve faizle ilgili bizi hedef alan açıklamalarından yurtiçinden çok fazla etkilenmiyoruz ama yurtdışında bundan olumsuz yönde etkileniyoruz. Bizim kararlarımız öncesindeki bu açıklamalar bankamızın güvenilirliğini ve algısını olumsuz yönde etkiliyor, bundan da rahatsısız.”

TALEBE KARŞI FAİZ

Dövize yurtiçinden ve dışından yoğun talep geldiğini belirten Başçı, “Bu yoğun talep olunca da faiz silahına başvurmak zorunda kaldık. Ocak sonunda çok yoğun döviz talebi oldu. 3.2 milyar dolar piyasaya döviz sürdük, 200 milyon dolar da normal ihale vardı. Buna rağmen talep kırılmadı. Net hata noksan farkını biz aslında bugün açıklamayı düşünüyorduk, 2013 sonu itibariyle 3.8 olacaktı. Farkın nedeni de kısmen varlık barışından geldi kısmen de Türklerin yurtdışında tutuğu hesaplardan” dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri