Barak`ın Tek Şansı Barış

Bigpara Haber
İsrail Başbakanı, erken seçimler öncesinde Filistinlilerle anlaşmaya çalışıyor.

Ehud Barak`ın, Kudüs ve Filistinli mülteciler gibi asıl anlaşmazlık konularının iki-üç yıl sonrasına ertelenmesini öngören planını Filistinliler kabul etmedi. İsrail`in erken seçim sürecine girmesiyle birlikte iktidarı yitirme olasılığıyla karşı karşıya kalan Başbakan Ehud Barak, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını, Yahudi yerleşimlerinin İsrail`e bağlanmasını öngören ve Filistinli mültecilerle Kudüs sorununun görüşülmesini üç yıl sonrasına erteleyen bir barış anlaşması önerdi. Filistin`in ise öneriyi reddettiği bildirildi. Tel Aviv`de düzenlediği basın toplantısında anlaşmayla ilgili bilgi veren Barak, ``Toprak devamlılığını sağlamak için Filistinlilere Batı Şeria`nın yüzde 10`unu daha vereceğiz. Böylece bir sürü kontrol noktasından geçmek zorunda kalmayacaklar`` diye konuştu.İsrail Başbakanı Barak, Doğu Kudüs ve yaklaşık 3 milyon 700 bin Filistinlinin evlerine dönmesi gibi sorunlu konuların ``ara anlaşma`` çerçevesinde ``önümüzdeki iki-üç yıl içinde yapılacak bir anlaşmayla`` çözümlenebileceğini ifade etti. İsrail, Arapların yaşadığı Doğu Kudüs`ü ilhak etmişti. Barak`ın önerisinde ``geniş bir güvenlik bölgesi`` oluşturulması da öngörülüyor.


Bugüne kadar İsrail`le ``bir ara anlaşma daha yapılmasına`` karşı çıkan Filistin tarafı ise kendilerine, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkını verecek nihai bir anlaşma yapılmasını istiyorlar. Muhalefetin baskıları sonucu erken seçimi kabul eden Barak, gelecek yıl yapılması planlanan erken seçimler öncesinde Filistinlilerle bir barış anlaşmasına varmayı umuyor.


NETANYAHU`NUN YILDIZI PARLIYOR;

Filistin`de iki aydır süren çatışmalar Barak iktidarının güçten dönüşmesine neden olurken son kamuoyu yoklamaları eski Başbakan ve eski Likud lideri Benyamin Netanyahu `nun yıldızının yeniden parlamaya başladığını gösteriyor. Son kamuoyu yoklamaları, şu anda bir seçim yapılsa Netanyahu`nun Barak karşısında zafer kazanacağını ortaya koyuyor. Sonuçları, ülkenin en büyük günlük gazetesi Yediot Aharonot tarafından yayımlanan araştırmaya katılanların yüzde 51`i, seçimlerde iki adayın yarışması halinde oylarını Netanyahu`ya vereceklerini söyledi. Katılımcıların yüzde 37`si ise oylarını Barak`a vereceklerini açıkladılar. Ancak, araştırmaya göre, yarış Barak`la şimdiki Likud lideri Ariel Şaron arasında geçerse katılımcıların yüzde 44`ü tercihlerini Barak`tan yana kullanacak. Şaron`a ise katılımcıların yalnızca yüzde 39`u oy verecek. Katılımcıların yüzde 17`si, böyle bir yarışta kimi seçecekleri konusunda kararsız. (CUMHURİYET)

Diğer Genel Haberleri