Bankaların Birbirleriyle İşlem Yapmaması Likiditeyi Sıkıştırdı

Bigpara Haber
Bankacılar sektörde rekabetin kırıcı boyutlara ulaşmaya başladığına dikkat çektiler
Para ve mali piyasalarda son bir kaç günde yaşanan ve çarşamba günü faizlerin aşırı yükselmesiyle paniğe yol açan olumsuzlukların bankacılık sektöründe rekabetin kırıcı boyutlara varmasından kaynaklandığı belirtildi.


Reuters`in konuştuğu uzmanlar gelişmeleri değerlendirirken, bankalar arasında rekabetin kızışmasının söylentilere neden olduğunu söylediler. Bir bankacı bunun nedenini şöyle açıkladı: Yeni bir ortama girildi. Birleşmelerin gündeme gelecek olması, yurtdışındaki bankaların banka alacak olmaları ve bu konuda görüşmelerin yapılması... Bu ortamda kırıcı rekabet başladı. Birbirleri hakkında dedikodular çıkardılar. Line`larını kestiler. Suni bir likitide problemi oldu. Bankaların birbirleriyle işlem yapmaması likidite sıkışıklığına neden oldu. Öte yandan bu gelişmeler yabancıların çıkmasına yol açtı. Bankalar çarşamba günü Merkez Bankası`ndan 1.5 milyar dolara yakın döviz aldılar. Haftanın ilk iki günündeki alımları da toplam 430 milyon dolar civarındaydı. Uzmanlar, faizlerin yükselmesi için bir neden olmadığını ve ekonomik verilerin iyi olduğunu belirtirken, faizlerin yükselmesini sağlayacak temelin (fundamental) de olmadığını vurguluyorlar.


Çarşamba akşamı Hazine, Merkez Bankası ve BDDK`nın yaptığı ortak açıklamada da benzer saptamalar yer almıştı. Açıklamada ekonomik programın tüm hedef ve politikalarıyla yürütüldüğü, bunu olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir oluşumun söz konusu olmadığı ve yaşanan gelişmelerin, para ve kur politikaları çerçevesinde değerlendirildiğinde herhangi bir iktisadı temelin olmadığı vurgulanmıştı. Bir bankacı, Merkez Bankası`nın piyasaya yaptığı fonlama ile sorunun çözümlediğini anımsattı. Merkez Bankası çarşamba akşamı beklenmedik bir gecelik repo ihalesi açtı. Yüzde 210 faizle 1.308 katrilyon lira verdi. Halen ekonomi yönetiminin Merkez Bankası`nın Çarşamba günkü müdahelesinin sonuçlarını ve piyasalardaki gelişmeleri yakından izlediği belirtiliyor. Yeni bir sorun çıkması halinde ekonomi yönetiminin anında önemlem almak için tüm opsiyonları hazırladığı da ifade ediliyor.
(YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri