Bankalar Tokyo`yu Dava Etti

Bigpara Haber
Tokyo yerel yönetiminin uygulamaya koyduğu ek vergilere karşı çıkan Japon bankaları, kararın geri alınması için mahkemeye başvurdular.


Türkiye`de ticari kuruluşların yaşadığı vergi sıkıntısına benzer bir durum da Japonya`da gündeme geldi. Türkiye`de kuruluşlar bu uygulamayı eleştirmekle kalırken Japonya`da ek vergi uygulamasına karşı çıkan bankalar yerel yönetime dava açma yolunu seçtiler.


BANKALAR SESİNİ YÜKSELTTİ;

Sumitomo Bank, Bank of Tokyo - Mitsubishi Ltd. ve 19 büyük Japon bankası çarşamba günü banka yetkililerince kanunsuz olarak nitelendirilen vergiler yüzünden Tokyo yerel yönetimini dava ettiler. 1 Nisan tarihinde yürürlüğe konulan vergi Tokyo`da iş yapan 5 trilyon Yen`in üzerinde (46.3 milyar dolar) varlığa sahip olan bankaların karlarının yüzde 3`ünün yok olmasına neden oldu. Tokyo hükümeti, önlemin kentin kötü mali durumunu güçlendirmek için gerekli olduğunu belirtti.


OSAKA`da DA EK VERGİ GÜNDEMDE;

Mayıs ayında Japonya`nın ikinci en büyük ticari şehri olan Osaka da benzer bir vergi yasası çıkardı. Tokyo`daki uygulamanın şehir hükümeti için yıllık 110 milyar Yen (1.02 milyar dolar) vergi sağlaması bekleniyor. Buradan elde edilecek gelir metropol hükümetinin 700 milyar yen(6.48 milyar dolar) olan bütçe açığını hafifletmeye yardım edecek.


Fakat Japonya Bankacılar Birliği`nin bir sözcüsü Tokyo`nun bazı endüstrileri daha yüksek vergilendirmeye tabi tutarak veya sırf daha fazla varlığı olduğu için bazı bankaları cezalandırarak adil davranmadığını ve kanuni hareket etmediğini ifade etti. 21 banka ve ulusal hükümet, verginin 1990`lı yılların sonlarında gayrimenkul piyasasının spekülatif olarak aşırı değer kazanmasının ertesinden gelen borç krizinin etkilerinin iyileşmesi için çabalayan bankacıları zorlayacağını belirttiler. Geçen sene, Japon hükümetinin kamu gelirlerini batık kredileri nedeniyle zor duruma düşmüş bankalara aktarması söz konusu krediler nedeniyle vergi muafiyetine sahip olan şirketlerin bu avantajını ellerinden aldı. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri