Bankalar Riskleri Görmeli

Bigpara Haber
Dünya Bankası Danışmanı Prof. Dr. Peter Nunnenkamp bankalar üzerindeki devlet garantisinin sektörde sorun yarattığına dikkat çekti.


Almanya Kiel Üniversitesi Dünya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Kalkınma Ekonomisi Bölümü Başkanı ve Dünya Bankası Danışmanı Prof. Dr. Peter Nunnenkamp, bankalar üzerindeki devlet garantisinin sektörde sorun yarattığını belirterek, Bankalardan devlet garantisi kalktığında bankalar daha verimli çalışacaktır dedi. Ege Sanayici ve İşadamları Derneği`nin (ESİAD) konuğu olan Nunnenkamp, dünyada ve Türkiye`deki finansal piyasaları değerlendirdi. Nunnenkamp, bankaların da diğer işletmeler gibi değerlendirilerek, kar ve zararına kendisinin katlanması gerektiğini ifade ederek, Bankalar şunu iyi anlamalı, kar edebildikleri gibi riskleri de vardır. Zarar da edebilirler diye konuştu. Nunnenkamp, ülke ekonomilerinde belli sektör veya firmaların desteklenmesine karşı olduğunu dile getirerek, hükümetlerin genel ekonomide etkinliği ve verimliliği artırmaya yönelik uygulamalar içinde olması gerektiğini söyledi. Türk bankacılık sektörünün Avrupa`dan çok Asya`daki bankacılık sektörüyle örtüştüğünü ifade eden Nunnenkamp, özellikle Güney Kore`nin bankacılık sektörü modelinin Türkiye için örnek teşkil edebileceğini kaydetti. Nunnenkamp, Türk bankacılık sisteminin çok verimli çalışması için bazı düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun ilk adımının devlet garantisinin kaldırılması olabileceğini bildirdi.


REFORMLARA İHTİYAÇ VAR;

Türk bankalarının kasalarında ağırlıklı olarak devlet kağıtlarının bulunduğunu, mevduata verilen faizle, kredilere uygulanan faiz oranları arasında uçurum olduğuna dikkati çeken Nunnenkamp, şöyle konuştu: Son gelişmeler Türk bankacılık sisteminde ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu gösterdi. Bankalar hiç bir zaman batmayacaklarından emin olursa bu son derece kötü sonuçlar getirir.
Hükümetler bankalarınbatmasından korkuyorlar, ama gerekliyse batmasına izin vermek şart. Bankacılık bu kadar riskli bir iş ise bankalar hala neden bu işi yapıyor? Çünkü bankalar ciddi riskler karşısında devletin kendilerini kurtaracağından emin. Bankalar uzun süre kar ediyorlar, zarar ettiklerindeyse devlet, kamunun kaynaklarıyla kurtarıyor. Fatura halka çıkıyor. Bankalar kar edebiliyorsa, zararı da yine kendileri göğüslemeli. Bankaların batmasına izin verilmeli. Devlet garantileri kaldırılmalı. Globalleşmeye paralel dünya ekonomilerinde birleşmelerin yaşandığını, rekabetin yoğunlaştığına değinen Nunnenkamp, buna hazırlıklı olmayan ülkelerin ise zaman zaman krize girdiğini anlattı. Nunnenkamp, Asya ve Brezilya krizlerinin ardından Türkiye`de de daha dar finansal kriz yaşandığını kaydederek, bundan sonraki süreçte de dünyada krizlerin görülebileceğini ifade etti. (YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri