Bankalar Kara Paraya Savaş Açtı

Bigpara Haber
Karar, yılda 590 milyar dolara varan kara paraya karşı mevcut önlemlerle mücadelenin yetersiz olduğuna ilişkin kanıtların giderek artması sonucunda geldi. New York, Zürih ve Hong Kong bankaları kuralları kabul etti. Yönetmelik, Transperancy International`ın katkılarıyla hazırlandı.


İçlerinde ABD`li Citibank ve İsviçreli UBS`de olmak üzere dünyanın en büyük bir düzine bankası kara para aklamaya karşı global bir yönetmelik çerçevesinde anlaşarak, yüksek profilli kara para aklamalarda rol oynadıklarına ilişkin suçlamalara karşı çıkıyor.


Gelecek hafta New York, Zürih ve Hong Kong`da aynı anda ilan edilecek olan yönetmelik, yolsuzluklara karşı bir baskı grubu olan Transperancy International`ın katkılarıyla hazırlandı. Kuralların benimsenmesi kararı, yılda 590 milyar dolara varan kara paraya karşı mevcut önlemlerle mücadelenin yetersiz olduğuna ilişkin giderek artan kanıtlardan sonra geldi. Kara para aklama işlemleri sadece periferi finansal merkezlerde değil, aynı zamanda, Londra, New York ve Zürih gibi dünyanın en yerleşik finans merkezlerinde de gerçekleşebiliyor. Bilindiği gibi The Financial Times`ın soruşturmaları sonucunda, Britanya`nın kara para aklamaya karşı saptadığı kuralların uygulanmasında zafiyet yaşandığı ortaya çıkmıştı.


Yönetmelik, zengin kişilerle iş yapan bankaların ciddi bir şekilde uygulama gerçekleştirilebilmesini sağlayacak bir biçimde tasarlanmış. Yeni yönetmelikleri uygulamayı kabul eden bankalar arasında, UBS, Credit Suisse, Citibank, Barclays Bank ve HSBC, Deutsche Bank, Societe Generale of France, ABN Amro, ve Banco Santander Central Hispano var. Bu inisiyatifin özel bankacılıkta piyasa lideri İsviçre bankaları ve ABD`nin en büyük bankası Citibank tarafından başlatıldığına inanılıyor.
İsviçre bankaları zengin kişilerin offshore bankacılığın üçte birini kontrol ediyor ve bu bankaların, global kara para aklama soruşturmaları sırasında İsviçre bankalarının adına sürekli olarak rastlanmasından rahatsızlık duydukları biliniyor.
Geçen yıl Citibank Meksika`nın gözden düşen eski başkanı Raul Salinas hesabına muazzam miktarlarda para işlemi yapması nedeniyle ABD Kongresi tarafından eleştirilmişti.


Yine ağustos ayında Credit Suisse ve ona bağlı iki özel banka, Nijeryalı eski diktatör Sani Abacha`nın ailesiyle iş yaptığı gerekçesiyle İsviçre Bankacılık Komisyonu tarafından kınanmıştı. Abacha 4.5 yıl süren iktidarı sırasında ülkesinin 4 milyar dolarını çalmakla suçlanmıştı. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Genel Haberleri