Bankalar Basell III şartlarına yaklaşıyor

Bigpara Haber

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından hazırlanan izleme raporuna göre küresel bankacılık sektörü Basel III olarak adlandırılan ölçütlere 2012 yılı ortası itibarıyla bir miktar daha yaklaştı.

BIS’in ‘Basel Komitesi Bankacılık Denetimleri’ birimi tarafından hazırlanan raporda Grup 1 ve Grup 2 olarak adlandırılan bankalar incelendi. İlk Grup 3 milyar doların üzerinde Tier sermayesine sahip uluslararası alanda aktif 101 bankadan, ikinci grup ise 109 bankadan oluştu.

BIS internet sitesinde yer alan ve Bloomberg haber ajansı tarafından da aktarılan rapora göre 30 Haziran 2012 itibarıyla bankaların çekirdek varlıkları 160 milyar euronun üzerinde artış gösterirken Basel III kurallarına uyum için bu bankaların halen 208.2 milyar euro sermaye ihtiyacı olduğu ifade edildi. 2011 sonunda bu rakam 374 milyar euroydu.

Grup bankaların ortalama öz varlık Tier 1 sermaye oranının dönem içinde yüzde 8.5 tespit edildiği aktarılan raporda oranın Basel III gereğince minimum yüzde 4.5 olması gerektiği hatırlatıldı. Grup iki bankalarda da oran yüzde 9.0 olarak tespit edildi.

Diğer Piyasa Haberleri