`Bankalar 1 verip 5 alıyor`

Bigpara Haber

Banka kârlarındaki artışı `müthiş` olarak değerlendiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, `Mevduat faizini 1, kredi faizini 5 puan arttırdılar` dedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların maliyet artışını müşteriye yansıtmalarının vicdansızlık olduğunu belirterek “Bankaların maliyetleri 1 artıyor, karşıya yansıtmaları 5. Bu, vicdansızlık. Avrupa’nın en kârlısı da Türk bankacılık sistemi. Böyle bir şey olur mu?” dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) her yıl düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nin 2013 etkinliğinde sunum yapan Hisarcıklıoğlu, bankalardan daha vicdanlı bir tutum sergilemelerini beklediklerini anlattı.

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bankaların kârlarında müthiş patlama var. Sıkıntı şu, geçen sene mevduat faizlerini 1 puan arttırmışlar ama kredi verdiklerinin puanı tam 5 misli artmış. Onlar da kâr etsin, onların zararının bedelini de biz 2001’de ödedik. Öyle bir şey istemiyoruz tabii ki. Sen şimdi faizle para veriyorsun bankaya, senin mevduat faizin 1 puan artacak, aynı şirket mevduatını 5 puan yükseğe kredi olarak alacak. Bu bir haksızlık.”

Telekom inşaat şirketi 

 Odaların temel bileşenlerinden olan meslek gruplarını oluştururken kuruluşların meslek kodlarının doğru olmaması karşısında bu değişikliğe (NACE) yöneldiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün geçmiş döneme ait bir açıklamasını örnek gösterdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bakan Ergün 2011’de diyor ki ‘Bizdeki kayıtlara göre Türk Telekom bir inşaat şirketi görünüyor. TOFAŞ da araba alım satımı yapıyor.’ Şimdi yetki 2009’a kadar odalarımızın meclislerinde, yönetim kurullarındaydı. Odalarda, eskiden gruplandırma sağlıklı yapıldı mı yapılmadı mı derseniz... Bakan Ergün’ün açıklamaları her şeyi ifade ediyor zaten.”

Kadın işveren sayısı 6 bin kişi arttı

Rifat Hisarcıklıoğlu geçen yıl kadın işveren sayısında 6 bin artış yaşanmasına karşın erkek işveren sayısında 12 bin azalma meydana geldiğini belirterek, “2012’de işe girenlerin yarısını kadınlar oluşturdu. Ve yeni kadın girişimci sayısı erkekleri aştı. Kadın işveren sayısı 2012’de 2011’e göre 6 bin kişi arttı. Yani kadınlar daha önce hiç görülmediği ölçüde çalışma yaşamına katıldılar. Burada TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu kurmamızın ve aktif olarak çalışmalarının önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Toprağa attığımız tohum tuttu” dedi.

Diğer Piyasa Haberleri