Bankacılıktaki tekelleşme artıyor

Kriz sürecinde bir çok bankanın sistem dışına çıkarıldığı Türk bankacılık sektöründeki tekelci yapı da giderek yerini sağlamlaştırıyor

Bigpara Haber
Kriz sürecinde bir çok bankanın sistem dışına çıkarıldığı Türk bankacılık sektöründeki tekelci yapı da giderek yerini sağlamlaştırıyor.

Sektörün yüzde 82`sini ilk 10 büyük banka kontrol ediyor, mevduatların yüzde 87`sini de bu bankalar topluyor.

Kamunun sektördeki belirleyici ağırlığı ise yeniden yapılanmaya rağmen artarak devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği`nin verilerine göre sektörde öteden beri süre gelen büyük bankaların ağırlığı bu yılın ilk üç ayında da arttı. Sektördeki ilk beş bankanın, 2002 sonunda yüzde 58 olan toplam aktifler içerisindeki payı, üç ay gibi kısa bir sürede 1 puan daha artarak yüzde 59`a yükseldi.

İlk beş bankanın toplam mevduattan aldığı pay, yüzde 61`den yüzde 62`ye yükseldi. İlk beş bankanın krediler içerisindeki payı ise yüzde 55`te kaldı. İlk on bankanın sektör içerisindeki ağırlığı ise yüzde 81`den yüzde 82`ye ulaştı.

Geri kalan 43 banka ise sektörün toplam aktiflerinden sadece yüzde 17 pay alabildi. İlk 10 banka Türkiye`deki mevduatların yüzde 87`sini topladı. Toplam krediler içerisindeki payı ise yüzde 74 oldu. İlk 10 bankanın toplam mevduat içerisindeki payı yılın ilk üç ayında 1 puan artarken, krediler içerisindeki payı ise aynı kaldı.

Türk bankacılık sektörünün bu yıl mart ayı sonunda 220 katrilyon lira olan toplam aktiflerinin yüzde 18,1`ini Ziraat Bankası, yüzde 11.4`ünü Akbank, yüzde 11.3`ünü İş Bankası, yüzde 9.3`ünü Garanti Bankası kontrol ediyor. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri