Bankacılar 8.30`da "Günaydın" Diyecek

Bigpara Haber
Bankalar Birliği, tüm bankaların çalışma saatlerini 08.30-17.30 olarak düzenledi. Uymayanlar yasa hükmüne göre cezalandırılacak.


Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu`nun aldığı karar, 30 Ekim tarihinden itibaren, genel müdürlük ve şube ayrımı yapmadan bankaların çalışma saatlerini 08.30-17.30 olarak düzenlerken, bankaların tüm dış cephelerindeki reklam ışıklarının söndürülmesini içeriyor.Türkiye Bankalar Birliği`nden yapılan açıklamada, elektrik enerjisinde tasarruf sağlanması amacıyla hükümet tarafından öncelikle kamu kesiminde başlatılan Ulusal Enerji Tasarrufu Kampanyasının ulusal boyutta bir öneme sahip olduğu ve soruna kayıtsız kalınamayacağı bildirildi. Yeni düzenleme ile daha önce 09.00-18.00 saatleri arasında işlem yapan bankalar çalışmalarını yarım saat öne çekmiş oldu.


Yapılan değerlendirme sonucu, hükümetin elektrik enerjisi kullanımında azami tasarrufun sağlanması yönündeki çabalarına destek olunması ve kamu sermayeli bankalar ile diğer bankalar arasında çalışma saatleri açısından ortaya çıkan farklılığın yaratabileceği haksız rekabetin önlenebilmesi amacıyla bazı hususların mesleki tanzim kararı olarak kabul edilmesine karar verildi. Uygulamanın, genel saat düzenlemesinin yapılacağı 30 Ekim`den itibaren başlatılacağı bildirildi. Daha önce çalışma saatleriyle ilgili olarak Bankalar Birliği`nin bir düzenlemesi bulunmuyordu. Çalışma saatleri, İş Kanunu`nda öngörülen düzenlemeler veya işveren ve sendikalar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, bankalar tarafından belirleniyordu.


Söz konusu karara uymayan bankalarla ilgili olarak birliğin cezai yaptırımda bulunma hakkı bulunuyor. Birlik Statüsü`nün 19. maddesinde 3182 sayılı kanun, 57,78,59 ve 60`ıncı maddeleri ile bu statü hükümlerine aykırı hareket edenlere birlik para cezası verebiliyor. (YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri