Banka Krizi Sanayiye Sıçramasın

Bigpara Haber
Başbakan Ecevit, `Finans sektöründeki operasyonların istihdam ve üretim kaybına yol açmaması için çalışıyoruz` dedi.


Başbakan Bülent Ecevit, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredilen bankaların ekonomik işletmelerinin ayakta kalarak üretimi sürdürmeleri için özen gösterildiğini söyledi. Ecevit, DSP Grup toplantısındaki konuşmasında, tasarrufçudan yatırımcıya fon aktaran finans sektörünün sağlığının kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, şöyle devam etti: ``Finans sektörünün sağlığı için yapılan operasyonların reel sektörde istihdam ve üretim kayıplarına yol açmaması üzerinde duyarlıkla durmaktayız. Sektör sağlıklı olduğunda, fon aktarma işlemi verimli yapılmakta, bir yandan tasarruf sahibinin hakları güvencede tutulurken, öte yandan fon aktarma maliyetleri düşmektedir. Bu maliyetlerin düşmesi, reel sektör için büyük önem taşımaktadır. Reel sektörde yeni yatırım olanakları ortaya çıkmakta, öte yandan üretim maliyetleri düşerek tüketiciye de olumlu biçimde yansımaktadır.``


6.1 MİLYAR DOLAR NASIL KULLANILACAK?

Öte yandan Devlet Bakanı Recep Önal da, Fon`daki bankaların yenidren yapılandırılması amacıyla Hazine tarafından Fon`a açılan 6.1 milyar dolarlık kredinin ihtiyaca göre kullanılacağını bildirdi. Önal, Fon`daki bankalarla ilgili soruları yanıtlarken, Hazine`nin bu aşamada yaptığı işlemin bir line açmak olduğunu bildirdi. Önal, Line için de kullanım safhası gelir. Kullanım safhasını da Sayın Zekeriya Temizel açıkladı. İhtiyaca göre kullanacağım, belki hiç kullanmayacağım dedi. Bir kredi tahsisi yapıyoruz diye konuştu. Fon`daki bankalarla ilgili olarak Bankacılık Üst Kurulu`nun Hazine`yle ve Merkez Bankasıyla biraraya gelerek ilgili çalışmayı birlikte yürüteceklerini bildiren Önal, ancak asıl yetkinin Bankacılık Denetlemne ve Düzenleme Kurumu`nda olduğunu bildirdi.


YABANCILAR DAHA İYİMSER;

Önal, IMF heyetinin Türkiye`deki görüşmeleriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, Şunu söyleyebilirim. Dış mali piyasaların Türkiye`ye bakış açısı Türkiye`deki insanların bakış açısından iki misli daha olumlu. Bu sabah buraya gelmeden önce, Uluslararası Finans Enstitüsü`nün Başkanı beni ziyaret etti ve aynı şeyleri ondan da duydum. Çok mutlu oldum. Bu tempoda devam ederseniz dünya size parmak ısıracak diyor dedi. Bakan Önal, Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne ekonomik açıdan ne zaman hazır olabileceğine ilişkin bir soru üzerine de, ekonomik programın sonu olan 2002 yılı bittiğinde, Türkiye`nin Avrupa Birliği`nin bütün kriterlerini gerçekleştirebilecek duruma gelmesini amaçladıklarını söyledi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri