Banka birleşmelerine teşvik

Bigpara Haber
Banka birleşme ve devralmalarına yeni kolaylıklar getirildi. Birleşen veya devredilen bankaların borçlarını ödemiş veya teminat altına almış olmaları koşulu aranmayacak. Mevduat munzam karşılığı hesabından iade yapılabilecek, yükümlülükleri ertelenebilecek. Mevduat sigortası primleri yarıya indirilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun hazırladığı Bankaların Birleşme ve Devirleri Hakkındaki Yönetmelik, Resmi Gazete`de yayımlandı. Türkiye`de faaliyette bulunan bankalardan birinin diğer bir bankayla veya bir kaç banka ile birleşme ya da bütün borç, alacak ve mevduatıyla Türkiye`de faaliyette bulunan bir bankaya devredilmesiyle ilgili esasları belirleyen yönetmelikle birleşme ve devralmalara bir çok kolaylık sağlandı.

Borçlar muacelliyet kazanmayacak
Buna göre, birleşme ve devredilen bankaların borçlarının ödenmiş veya teminat altına alınmış olması zorunluluğu aranmayacak. Yapılmış sözleşmelerde aksine hüküm bulunmadığı sürece, birleşme veya devir nedeniyle borçlar ve alacaklar muacelliyet kazanmayacak. Merkez Bankası, BDDK tarafından alınacak karar üzerine bu bankaların birleşme ve devir süresince mevduat munzam karşılığı hesabından iade yapabilecek veya mevduat munzam karşılığı yükümlülüğünü erteleyebilecek. Birden çok bankanın birleşmesiyle yeni kurulan bankanın veya devralan bankanın tasarruf mevduatı sigorta primi yükümlülüğü, birleşme veya devralmaya izin verildiğine ilişkin kararın Resmi Gazete`de yayımlandığı tarihten başlayarak iki yıl süreyle yarı yarıya uygulanacak.

BDDK, Bankalar Yasası`nın 14`üncü maddesine göre yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredilen bankaların birleşme ve devirlerinde, söz konusu yönetmelikle belirlenenlerden farklı işlemler yapabilecek ve ek önlemler alabilecek. Birleşme ve devirler için BDDK`dan izin alınacak. BDDK bu bankalardan, birleşme ve devralmanın sonuçlarının analiz eden detaylı fizibilite raporu, 3 yıllık hedeflerin yer aldığı tahmini bilanço ile kar ve zarar çetvelleri isteyecek.

Diğer Ekonomi Haberleri