Balkan pazarı ucuz gaz satan Azerilerin

Bigpara Haber
Azerbaycan`ın Türkiye aracılığıyla, Rus gaz devi Gazprom`dan daha önce Balkanlar`daki enerji pazarına girdiği belirtildi. Rus Vremya Novostey gazetesinde, `Bakü, Yunanistan`ı Gazprom`dan Kapıyor` başlığıyla yayımlanan haberde, Bakü`nün Balkanlar`daki enerji pazarına Türkiye aracılığıyla Rus Gazprom şirketinden önce çıktığı ifade edildi.
Haberde, Gazprom ve İtalyan ENİ şirketlerinin geçen haziranda Karadeniz`in altından geçecek `Güney Akımı` boru hattı anlaşmasını imzaladığı hatırlatılarak, şu görüşlere yer verildi: Bu anlaşmaya göre, Karadeniz`in altından Bulgaristan`a ulaştırılacak doğalgaz boru hattı daha sonra Yunanistan, Yugoslavya ve İtalya`ya kadar uzatılacak. Bakü ise Balkanlar`daki enerji pazarına çıkmaya artık hazır olduğunu açıklayarak, geçtiğimiz gün de Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi daha önce vaat ettiği Şahdeniz yataklarından çıkan doğalgazı Türkiye`ye göndermeye başladı. Bir ay sonra doğalgaz Yunanistan`ın DEPA`sına da satılmaya başlanacak. Bakü ile Ankara`nın bu anlaşması Gazprom açısından sorun oluşturacak. Çünkü Rus doğalgazı Azeri doğalgazından daha pahalı.

Gazprom Türkiye`yi önemsiyor
Türk pazarının Gazprom`un en önemli ihracat kaynağı olduğu belirtilen haberde, Mavi Akım`dan 2010`a kadar 10 milyar metreküp daha fazla gaz gönderilmesinin planlandığına dikkat çekildi. Gazprom`un Türkiye`ye gazı Avrupa ile aynı fiyattan sattığı belirtilen haberde, Gazprom 1000 metreküp gaz için 250-260 dolar arasında bir ücret istiyor. Azerbaycan`dan iki kat daha ucuz fiyattan gaz alan Botaş, bu gazı Yunanistan`a satarak para kazanmayı düşünüyor denildi.

Diğer Genel Haberleri