Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattı 3 milyar $`a mal olacak

Bigpara Haber
Azeri doğalgazını Türkiye`ye taşıyacak olan Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattının 3 milyar dolara mal olacağı ve maliyetin yüzde 30`unun Şahdeniz`deki işletme hakkına da sahip olan İngiliz BP başkanlığındaki konsorsiyum tarafından karşılanacağı bildirildi.

Gürcistan uluslararası petrol şirketi (GIOC) başkanı Georgy Çanturya, Tiflis`te yaptığı açıklamada, gaz boru hattının maliyetinin kalan yüzde 70`inin uluslararası finans kuruluşları Dünya Bankası, Yeniden Yapılanma ve Gelişim için Avrupa Bankası, ABD ve Japonyalı ihracat-ithalat bankaları tarafından karşılanacağını, en büyük kredi aktarımının IFC ve Amerikan Eximbank`ından beklendiğini kaydetti.

2003 yılı sonlarında başlayacak ve 2004 yılının sonlarında tamamlanacak boru hattına gaz yüklenmesi işlemine de 2005`in ilk yarısında başlatılması planlanıyor.

Azerbaycan Milli Meclisi`nin projeyle ilgili anlaşmayı Ekim ayında onayladığını hatırlatan Çanturya, anlaşmanın Gürcistan parlementosu tarafından da Aralık ayı ortalarında onaylanmasını beklediklerini kaydetti.

Diğer Ekonomi Haberleri