Bakanlar bile isyanda

Bigpara Haber
Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı`na sokuşturulan yeni vergiler Kabine`yi

ayağa kaldırdı. Tasarıya ilk karşı çıkanlar Turizm ile Kültür Bakanı oldu

TBMM İçişleri Komisyonu`nda yarın görüşülecek olan Yerel Yönetim Yasa Tasarısı`nda getirilmesi planlanan yeni vergiler, kabinede isyana yol açtı. Tasarı henüz komisyonda görüşülmeden, bakanların çoğundan itirazlar gelmeye başladı.

Tasarıyla, yerel yönetimlerin kaynaklarını artırmak amacıyla çok sayıda yeni vergi getirilmesi öngörülüyor. Bakanlar Kurulu`ndan gelen tasarı üzerinde büyük değişiklikler yapan alt komisyon, koalisyon ortağı partilere mensup üyelerin yanı sıra, komisyondaki tüm milletvekillerinin üzerinde uzlaşmaya vardığı çok sayıda önemli değişiklik gerçekleştirdi. Tatil yörelerinde konaklayacak olan turistlerin yatak ücretinin yüzde 1`i oranında konaklama vergisi vermesine yönelik düzenleme başta olmak üzere, belediyelerin gelirlerini artırıcı yeni düzenlemeler tasarıya konuldu.

Yarın görüşülecek

Yarın İçişleri Komisyonu`nda görüşülecek olan tasarı üzerinde alt komisyonda yapılan değişiklikler ise, bakanların büyük bölümünün tepkisiyle karşılaştı. Tatilcilere getirilmesi planlanan vergiye, Turizm Bakanı Mustafa Taşar karşı çıktı. Taşar, Tatil Vergisi`ne ilişkin maddenin metinden çıkarılmasını istedi.

Kültür Bakanı İstemihan Talay`ın da kültür varlıklarının korunması konusundaki düzenlemelere itiraz ettiği kaydedildi. Ayrıca Bayındırlık Bakanlığı`nın da, belediyeler ile İller Bankası arasındaki parasal ilişkilere ilişkin yeni düzenlemelere karşı çıktığı öğrenildi.

Alt komisyonun hazırladığı raporun yasal olarak bir fonksiyonu bulunmadığı için, tasarıda yapılması planlanan değişikliklerin, komisyondaki görüşmeler sırasında önerge olarak verilmesi gerekiyor. Komisyonda fazla tartışma yaşanmaması için, önergelerin varılacak bir uzlaşma çerçevesinde `hükümet önergesi` olarak verilmesinden yana olan komisyon üyeleri, bu konuda henüz uzlaşmaya varılamadığını bildirdiler. Hükümet önergesi olarak getirilmesi benimsenmeyen tartışmalı değişikliklerin, metinden çıkartılabileceği ifade edildi.

Diğer Politika Haberleri