Babacan`ın `kayıtdışı` itirafı

Bigpara Haber
Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ekonomi çevreleri ve piyasaların merakla beklediği gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Babacan, Avrupa başkentlerine düzenlediği turları sürdürmek amacıyla İrlanda`ya giderken, soruları şöyle yanıtladı:

Sizce ekonomide herhangi bir kriz tehlikesi veya riski bulunuyor mu?

Ekonomide korunaklı bir yapımız var. Avrupa Birliği`nde bir aksama veya aksaklık olsa da bunun ekonomiye etkisi sınırlı olur. `Hiç olmaz` diyemem ama sınırlı olur. Biz ne yaptığımızı biliyoruz.

2007`NİN HİÇBİR FARKI YOK

2007`de seçimler yapılacak. Sizce bir seçim ekonomisi gündeme gelir mi?

2007 yılında ekonomi, tıpkı son dört yıldaki gibi olacak. İktidarımızın ilk dört yılı nasıl geçtiyse, son yıl aynısı gerçekleşecek. Seçim var diye özel hiçbir uygulama olmayacak. Bunun en büyük kanıtı bütçemizdir. Meclis`e gönderdik, orada her şey görülüyor.

Memur maaşlarına yapılan zammın enflasyonu tetiklediği tartışılıyor.

Tek tek memur maaşları yüksek değil, doğru. Ama personel giderlerinin toplam bütçe içindeki payı, biz iktidara geldiğimizde yüzde 19`du. Şimdi yüzde 31`e çıktı. Yani biz bütçenin yüzde 31`ini memurlarımıza ödüyoruz. Ötesi, para basmakla olur. Memura yüzde 100 zam yapmak için Merkez Bankası`na para bastırmak gerekir. Dört yıldır yapmadık, asla yapmayız. Ekonomik istikrar, bizim en büyük kazancımız. Ondan taviz veremeyiz. Onu riske atamayız. Halkımız da bunu takdir ediyor.

Sorunlu alanlar nereler?

Kayıtdışılıkta maalesef mesafe alamadık. Burada sorun var.

Kayıtdışı oranı sizce kaçtır?

Bilemeyiz ama yüzde 30 ila yüzde 70 arasında tahminler yapılıyor. Vergide sorun yaşanıyor. Beyana tabi Gelir Vergisi sizce kaçtır? Yüzde 1 bile değil. Kazanan ödemiyor, biz de harcarken vergi alıyoruz.

Son günlerde gündeme gelen yabancı sermayeye sınırlama getirilmesi tartışmaları için ne düşünüyorsunuz?

Yasal anlamda artık Türkiye`de sermaye konusunda yerli-yabancı ayrımı yapmak mümkün değildir. Hele içinde olduğumuz AB sürecinde bu, hiç mümkün değil. Bu, bir siyasi tercihtir ve hükümetimiz siyasi tercihini bu yönde kullanmıştır. Hiçbir sektörde yerli-yabancı ayrımı taraftarı değiliz. Medyada yabancı sermaye sınırı da bir gün mutlaka kalkacak.

Bankacılıkta herhangi bir sınırlama getirilmesi düşünülüyor mu?

Bankacılıkta şu an hiç sınırlama yok. Olmayacak. Bazen sağda solda böyle iddialar duyuyoruz. Bunlar doğru değil. Sınırlamakla, kısıtlamakla bir yere varılamaz. Medyada yüzde 25 sınırı vardı da ne oldu? Murdoch girmedi mi? En güzeli açık bırakmak ve piyasanın kendi dengesini kendisinin bulmasıdır.

DOĞALGAZ ZAMLARI

BOTAŞ`ın alacağını toplayamaması mı yapılan zamma neden oldu?

Türkiye`de doğalgaz çıkmıyor. Türkiye, doğalgazı yeşil dolarlarla alıyor. BOTAŞ, doğalgazı aldığı fiyattan daha ucuza konutlara satıyor. Bu olmaz. `BOTAŞ çok kar etsin` demiyoruz ama zarar etmesin. Konuta sattığı fiyat, kendi aldığı fiyatın altında kalıyor. BOTAŞ`ın piyasaya ciddi borcu var. Büyük boyutlarda alacakları da var. BOTAŞ devlet kurumu, iflas etmez elbette. Yüzde yüz Hazine`nin şirketi. Şu anda alacak tahsil edememe durumu var. Ama Botaş`ı Hazine olarak biz sübvanse etmeyiz.

Peki nedir BOTAŞ`ın alacaklarının ve borçlarının genel toplamı?

BOTAŞ`ın bankalara 1.6 milyar YTL borcu var. Toplam alacağı ise 6 milyar YTL. Bu alacağın içinde 900 milyon YTL Ankara Büyükşehir Belediyesi`nden. BOTAŞ, başının çaresine bakacak. Gerekirse mahkemelere giderek alacaklarını tahsil etmek zorunda.

Siz BOTAŞ sorununa el koymayı düşünmüyor musunuz?

Nihai çözüm sektörün rekabete açılmasıyla sağlanacak. 20`nin üstünde ayrı şirket doğalgaz ithalatı yapacak ve rekabet koşulları içinde doğalgaz piyasası oluşacak. Böylece BOTAŞ`ın tekeli sona erecek.

Diğer Genel Haberleri