Aycell rekabet eşitliğini bozabilir

Bigpara Haber
Yılbaşında Turkcell Genel Müdürlüğü`nü üstlenen Muzaffer Akpınar, Türk Telekom`un GSM operatörü Aycell`in, rekabet şartlarını bozabileceği uyarısında bulundu. Akpınar, ‘‘Aycell`in Türk Telekom ile yakınlığı, Bakanların o şirketle ilgili farklı hissiyatları bizi tedirgin eder’’ dedi.

Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Türk Telekom`un GSM operatörü Aycell`in, GSM sektöründe serbest rekabet şartlarını bozabileceği uyarısında bulundu. Akpınar, ‘‘Aycell, rekabet şartlarını bozma riski taşıyor. Aycell`in Türk Telekom ile yakınlığı, bir devlet kurumu kisvesi içinde oluşu, Bakanlarımızın o şirketle ilgili farklı hissiyatlarının olması bizi tedirgin eder’’ dedi.

Sektörün Türk Telekom ile yoğun bir alışveriş içinde olduğuna işaret eden Akpınar, ‘‘Bunların kol uzaklığında ve eşit şartlarda olması lazım. Bugün biz Aycell`in çok ciddi yatırımlar yaptığını duyuyoruz. Bu yatırımlar nasıl finanse ediliyor? Ne mantıkla yapılıyor? İş planı nedir? Bunların net olması lazım’’ diye konuştu.

Yılbaşından itibaren Turkcell Genel Müdürlük görevini üstlenen Akpınar, düzenlediği tanışma toplantısında, şirket yönetiminde yeniden yapılanmaya gittiklerini söyledi.

Akpınar, Turkcell`in geçen yılın 9 aylık bölümündeki zararının karşılık ayırma zorunluluğundan kaynaklandığını vurgulayarak, operasyonel kárlılığın ise negatif olmadığını bildirdi. Zor bir yıl olmasına rağmen, 2001`in nakit problemi yaşamadan atlatıldığını kaydeden Akpınar, ‘‘Bu seneye çok parlak baktığımızı biliyoruz. Görevimiz elbette şirketi kára geçirmektir’’ diye konuştu. Geçen yıl abone başına düşen gelirde azalma görüldüğünü, buna abone sayısının artmasının yanında yaşanan krizin de neden olduğunu anlatan Akpınar, yatırımlarının büyük bölümünü tamamlamış olmalarından dolayı bu yıl için kontrollü bir yatırım bütçesi yaptıklarını anlattı.

ULUSAL ROAMING

Akpınar, ‘‘Ulusal roaming konusunda serbest rekabetten kaçmakla suçlandınız. Bu konuda pozisyon değişikliğiniz var mı? Ayrıca, diğer operatörlere roaming konusunda bakanlıkça söz verildiği söyleniyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz’’ sorusu üzerine, böyle bir sözün verildiğini bilmediklerini vurguladı. Ticari olarak her konuya açık olduklarını da kaydeden Akpınar, şunları söyledi: ‘‘Ama maalesef bu ticari olmaktan uzaklaştı ve kural koyucu belirleyici olma yönünü seçti. Kural koyucunun ticari tercihleri, öngörüleri doğal olarak 2 tarafın birini yeterince mutlu edemeyebilirdi. Bu konuyu çok mutlu olmadığımız için, sorumluluklarımız nedeniyle maalesef tahkime götürdük. Bu tür problemler yaşamaktan mutlu olmuyoruz. Bunun sonucunu beklemek lazım.’’ Akpınar, ‘‘Turkcell`deki yönetim değişikliğine kötü yönetildiği için mi gidildi?’’ sorusu üzerine de Turkcell‘in başarılı bir çizgisi bulunduğunu kaydederek, bu değişikliğin geçmişte olanlarla bir ilgisi olmadığını söyledi. Akpınar, ayrıca, müşteri sayılarını artırmak için diğer operatörlerin abonelerini cezbetmek gibi bir önceliklerinin de bulunmadığını kaydedetti.

Diğer Teknoloji Haberleri