Avrupalı politikacılar Rusya'ya yeni yaptırım istedi

Avrupa'nın bazı önde gelen siyasetçileri, Ukrayna gemilerine Rusya tarafından el konulmasıyla başlayan ve daha büyük bir çatışmaya dönüşebileceğinden korkulan krize karşı, Rusya'ya yeni yaptırımlar getirilmesi ihtimalini ifade ettiler.

Bigpara Haber

Avrupalı politikacılar Ukrayna nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırım istedi. Bir Rus bakan ise yaptırımların hiçbir şeyi çözmeyeceğini ve olayın Ukrayna'da hükümet güçleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmayı çözmeyi amaçlayan Minsk anlaşmasını rayından çıkarmaması gerektiğini söyledi. Rusya Pazar gün Kırım yarımadası yakınında üç Ukrayna gemisine ateş açtıktan sonra el koymuş ve 24 kişilik mürettebatı tutuklamıştı.

Rusya'nın Ukrayna gemilerine el koyduğu Kerç Boğazı, Azov denizinin tek çıkışı ve Ukrayna'nın iki önemli limanına erişim buradan sağlanıyor. Ukrayna'ya bağlı olan Kırım'ı 2014 yılında ilhak eden Rusya olayın Ukrayna tarafından planlanan kasıtlı bir provokasyon olduğunu iddia ederken Ukrayna da Moskova'yı sorumlu tutuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün telefonla görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel'e olayla ilgili daha çok bilgi vermeye hazır olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko ile de görüşen Merkel gerilimin düşürülmesini ve tarafların diyalog kurmasını istedi. ABD ise Avrupa ülkelerine Rusya'ya karşı durabilmesi için Ukrayna'ya daha fazla destek olmaları için çağrı yaptı. ABD Başkanı Donald Trump, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, bu hafta Arjantin'de yapılacak G20 zirvesinde Putin ile planlanan görüşmesini iptal edebileceğini söyledi. Trump, "Böyle saldırganlıktan hoşlanmıyorum" dedi.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Karin Kneissi, "gerçek durumun görülmesi ve tarafların bundan sonraki davranışlarına bağlı olmak kaydıyla" AB'nin yeni yaptırımları düşünebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Rusya'ya karşı politika izleyen Polonya ve Estonya'da yeni yaptırımları destekleyeceklerini açıkladılar. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bartosz Cichocki, Kerç Boğazı olayının Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı tavırlarında daha fazla birlik sağlamaları gereğini doğruladığını söyledi.

"Rusya Batı'nın tepkisinin birlik içinde olmadığı gibi yanlış bir inanışa sahip. Çünkü enerji konusunda başka, savunma konularında bir başka tavır var" diyen Cichocki, Almanya gibi bazı AB ülkelerinin Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlılığını artıracak olan Kuzey Akım 2 boru hattı gibi projeleri desteklediklerine dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko da Berlin'e yaptığı bir ziyaret sırasında, ülkesine karşı alınacak yeni yaptırım kararlarının "hiçbir sorunu çözmeyeceğini" söyledi. AB dışişleri bakanları 10 Aralık'ta toplanarak Ukrayna krizini görüşecekler. Diplomatlar, AB liderlerinin de Aralık ayında Rusya'ya uygulanan yaptırımların uzatılması için karar almalarının beklendiğini belirttiler.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Diğer Ekonomi Haberleri