Avrupa Merkez Bankası varlık alım programını sonlandırdı

Avrupa Merkez Bankası, 2.6 trilyon euroluk tahvil alım programını sona erdirmeye karar verdi, ancak ilk faiz artışından sonra uzunca bir süre vadesi dolan tahvillerden gelen para ile alımlara devam edeceğini belirtti.

Bigpara Haber

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yaptığı açıklamada, "ECB Yönetim Kurulu, varlık alım programı kapsamında vadesi dolan menkul kıymetlerin anaparalarıyla yeniden yatırıma devam etme niyetinde. Yeniden yatırıma yönlendirme, ECB faiz oranlarında artırıma başladıktan sonra uzun bir süre daha devam edecek" dedi.

Merkez bankası varlık alım programını dört yıl önce, euro bölgesi ekonomisinin hâlâ krizle boğuştuğu bir sırada ekonomiyi desteklemek için başlatmıştı.

ECB ilk olarak Haziran ayında değişiklik yaptığı para politikasının ilerideki seyrine dönük yönlendirmede değişiklik yapmadı.

Haberin Devamı

ECB, "Yönetim Kurulu, faiz oranlarının en azından 2019 yaz dönemi boyunca ve her durumda enflasyonun orta vadede sürdürülebilir şekilde yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyelere gelmesi için gerekli olduğu sürece mevcut seviyelerde kalmasını bekliyor" denildi.

ECB politika faizini beklendiği gibi sıfırda, bankaların elindeki nakit fazlasına ödediği mevduat faizini de yüzde eksi 0.4 düzeyinde tuttu.

ECB'nin para politikası kararlarının ardından dikkatler ECB Başkanı Mario Draghi'nin TSİ 1630'da yapacağı konuşmaya çevrildi.

Diğer Ekonomi Haberleri