Avrupa’da sigara 5 bizde 2 Euro daha epey fark var

Bigpara Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘İçki ve sigaradaki ÖTV, Avrupa’nın üç katı değil mi?’ sorusunu yanıtlarken, ‘Avrupa’da bir paket sigara 5 Euro, bizde 2 Euro. Arada daha çok fak var. Vergiyi düşünmek zorundayız. Vergilerimizin toplamı birkaç Tekel eder’ dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Avrupa Birliği (AB) ile uyum sağlanırken de kendi haklarımızı korumak durumunda olduğumuzu belirterek, ‘Avrupa ülkelerinde bir paket sigara 5 Euro, bizde kaç? 2 Euro civarında... Arada daha epey bir fark var. Vergi politikamızdan taviz veremeyiz’ dedi.

HAKİKİ ÜRETİM VAR:

Unakıtan, dün Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Unakıtan, özel sektörün Türkiye’de hakiki üretim yapan sektör olduğunu, bu sektörün önünün açılması gerektiğini belirterek, yatırımdan, üretime, ihracata, istihdama kadar varan yelpazede, pek çok ekonomik eylemin özel sektör tarafından yerine getirildiğini hatırlattı. Bakan, ‘İşte bu nedenle, özel sektörün önünün açılması gerekir’ dedi. 2004’ün ilk 9 aylık verilerine göre; özel sektörün 45 katrilyon liralık yatırım yaptığına dikkat çeken Unakıtan, ‘Bu sektörün önünü açırsanız yapıyor. Yeter ki devlet gölge etmesin’ diye konuştu.

ÖTV ORANI AB’NİN ÜÇ KATI MI:

Unakıtan, sigara ve alkollü içeceklerdeki Özel tüketim Vergisi’nin AB ülkelerine göre 3 katı olduğu yönünde gelen bir soruya, şu anda bu konuda yeniden bir düzenleme olmadığını bildirerek, ‘AB ile uyum sağlanırken de kendi haklarımızı korumak durumundayız. Avrupa ülkelerinde bir paket sigara 5 Euro, bizde kaç? 2 Euro civarında... Arada daha epey bir fark var’ dedi. ‘Vergi sevimsiz bir konudur. Ama vergi de devletin hakkıdır’ diyen Unakıtan mali disipline bağlı olacaklarını kaydetti.

VERGİLER BİRKAÇ TEKEL EDER:

Yeni vergi düzenlemesinin Tekel ihalesini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği konusundaki soruya da Bakan, ‘Vergiyi düşünmek zorundayız. Vergi politikamızdan taviz veremeyiz. Aldığımız vergilerin toplamı birkaç tane Tekel eder’ dedi.

BANA BİRAZ PARA VER:

ASO heyetinin Unakıtan’ı ziyareti öncesinde, bakanlıkta ‘kamulaştırma’ ile ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıya, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan katıldı. Toplantı bitiminde, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’i yolcu eden Unakıtan, kapıda ASO heyetiyle karşılaştı. Ergezen, Unakıtan’a sarılarak, ‘Biraz para ver’ dedi. Unakıtan ise bakanın para talebini gülerek geçiştirdi. Toplantıda, kamulaştırma sürecinin hızlandırılması, vatandaşın ödemeler konusunda hukukunun gözetilmesin ele alındığı öğrenildi.

Partilere yardım yeni kanuna göre yapılacak

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, siyasi partilere Hazine yardımına ilişkin soruya, 2005 yılı ödemelerinin yapıldığını anımsatarak, şunları söyledi: ‘Partilere dağıtılması gereken ödenek, 2005 yılının başındaki duruma göre, kanunun gereği neyse ona göre gerekli dağıtımlar yapılmış bulunuyor. Ama bundan sonra yeni kanuna göre ne olur ne olmaz, tekrar oturup değerlendirme yapıp, kararımızı veririz.’

Akşam yat, sabah kalk, her şey düzelmez

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’de çok hızlı bir değişim yaşandığını, makroekonomik göstergelerde iyileşmeler olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: ‘Akşam yattım, sabah kalktım Türkiye’de herşey düzeldi. Yok öyle birşey. Bu işleri yaparsanız, bu reformları yaparsanız Türkiye iyileşiyor. Türkiye’de kamu maliyesi bozulmaksızın ve mali disiplinden taviz verilmeksizin uygulama devam edecek hem de yapısal reformlar devam edecek. Bu ikisinin birlikte devam etmesi lazım ki Türkiye’deki başarılar kalıcı olsun. Aksi takdirde saman alevi gibi geçer gider.’

Diğer Genel Haberleri