Avrupa Birliği anlaşma konusunda iyimser

Yunanistan Başbakanı Çipras, Avrupa Birliği'nin “ya uzlaş, ya çık” mesajı vermesine karşın, önerilerini Euro Bölgesi’nde kalmayı sağlayacak biçimde şekillendirmeye başladı

Bigpara Haber

Yunanistan Başbakanı Çipras, Avrupa Birliği'nin “ya uzlaş, ya çık” mesajı vermesine karşın, önerilerini kreditörlerin taleplerini karşılayacak biçimde şekillendirmeye başladı

Şu ana kadar Yunanistan’la yürütülen tüm müzakerelerde olumsuz ve katı tavrıyla dikkat çeken Almanya’dan gelen pakete ilişkin ilk mesajlarda “Bugün ve yarın yapılacak toplantıların her türlü opsiyona açık olduğu” vurgusu yapıldı. Bu da olası bir anlaşmaya yönelik ihtiyatlı bir iyimserlik oluşması sonucunu doğurdu. Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre; Berlin klasik bir “saç tıraşı” konusundaki muhalif tavrını ise koruyor. Şu ana kadar olumsuz mesaj veren Avusturya’dan da önerilerin olası bir anlaşma için şans yaratabileceği mesajı geldi.

Çipras’ın önerilerine en önemli destek ise Fransa ve İtalya’dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmak için kararlılık gösterdiğini belirterek önerileri, “ciddi ve inanılır” olarak tanımladı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, “Bir anlaşma olacağı konusunda daha iyimser olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın önerileri AB Komisyonu, AB maliye ve ekonomi bakanlarından oluşan Eurogroup, Avrupa merkez bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) sunmasının ardından teknik heyetler düzeyinde detaylı bir değerlendirme ve hesaplama süreci başlatıldı. Teknik heyetler çalışmalarını sürdürürken AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, ECB Başkanı Mario Draghi ve IMF Başkanı Christine Lagarde ile telekonferans aracılığıyla görüştü.

Diğer Ekonomi Haberleri