Avrupa Birliği, ABD`ye NATO Üzerine Söz Verdi

Bigpara Haber
Avrupa Birliği liderleri Nice`de, Avrupa askeri gücünün geleceğine ilişkin konularda ABD ile artan tartışmalara bir son vermek üzere harekete geçecek ve kıtan savunmasının köşe taşının NATO olduğu sözünü verecek. Nice`teki AB zirvesinde savunmaya ilişkin bir taslak raporun AB`li liderler tarafından onaylanması bekleniyor. Taslak, NATO üyelerin ortak savunmasının temeli olarak kalmaya devam edecek, deniliyor. AB`nin başını çektiği operasyonlar için planlamaların, Bir Avrupa ordusu oluşturulması anlamına gelmediği, vurgulanıyor. Her üye devlet her durumda, kendi asker ve araç gereçlerini bir operasyona gönderip göndermeme kararını kendisi alacak. Yeni güç, Canlandırılmış trans Atlantik bağları pekiştirici bir rol oynama amacı ve AB ile NATO arasında kriz yönetimi açısından gerçek bir stratejik ortaklık oluşturma hedefi güdüyor.


15 AB üye ülkesi hükümet yetkilileri tarafından oybirliğiyle kabul edilen plan ABD hükümetini planlanmış gücün sadece insancıl ve kriz yönetimi temelinde kullanılmasına göre hazırlandığına ilişkin konularda ikna etmeyi hedefliyor.
Buna göre barış gücü ve barış kurma girişimleri NATO`nun rolünü indirgemeyecek.
ABD savunma bakanı William Cohen, bu hafta bir uyarıda bulunarak, planlar ittifaka sıkı sıkıya bağlı bir şekilde yapılmaması halinde NATO`nun tarihin bir parçası haline geleceği uyarısında bulundu. Ayrıca askeri uzmanlar da kendi kaygılarını belirtti. ABD planın, Avrupa gücüne NATO varlıklarına giriş yapma izni vereceğini umut ediyor. Bu varlıklar arasında istihbarat gibi maddeler var.
Buna karşın NATO planlamacıları, büyük çaplı AB askeri operasyonlarında etkin bir rol oynayacak. AB hükümetleri kendi tekliflerinin, NATO üyesi olan ama AB`ye dahil olmayan Türkiye`nin itirazlarını sona erdireceği umudunda. Fransa Başkanı ve zirveye başkanlık eden Jacques Chirac, Eğer Avrupa kendi nedenleri çerçevesinde, ABD`nin müdahale etmediği bir yere müdahale etmek isterse, bunu yapabilecek gücü olmalı. Burada önemli olan NATO`yu zayıflatmak değil, güçlendirmek. NATO ile koordine edilmeli ama NATO`dan bağımsız olmalı. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Genel Haberleri