Ata Y.O`nun Genel Müdürü Oral: Yabancı Sigortacıların Gözü Türkiye`de

Bigpara Haber

Meclis`te yasalaşmayı bekleyen özel emeklilik yasa tasarısı, yerli finans çevrelerini harekete geçirirken, yabancı sigortacıların gözünü de Türkiye`ye çevirdi. Yasanın çıkmasından sonra özel emeklilik fonlarını yönteecek olan portföy yönetim şirketlerinin kurulması hızlandı. Bu amaçla kendilerinin de bir portföy yönetim şirketi kuruklarını açıklayan Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Tayfun Oral, özel emeklilik fonlarını sigorta şirketlerinin kuracağını hatırlattı. Oral Yurtdışından da bu konuda Türkiye`ye çok ilgi var. Avrupa ve Amerika`daki büyük sigorta şirketleri Türkiye`deki potansiyeli çok iyi görüyorlar dedi.

`Vergi avantajı şart`

Tek başına yabancı ya da yerli sigorta şirketlerinin özel emeklilik fonu kurmasının çok kolay olmadığını kaydeden Oral, şöyle devam etti: Yerli sigorta şirketlerinin deneyimlerini ve Türkiye yapısına uygun çözümlerini, yurtdışından gelebilecek öneriler ve projelerle birleştirilip ortak çalışma olması imkanı daha çok gözüküyor.

Özel emeklilik sistemlerinin dünyadaki örneklerine bakıldığında bunların ya zorunlu olduğunu da ya ciddi vergi avantajları içerdiğini anlatan Oral, Bizdeki yasa taslağı ise zorunluluğu öngörmediği gibi şu haliyle vergi avantajı da pek bulunmuyor dedi. Oral, OECD ülkeleri baz alınarak yapılan tahminlere göre bu pazarın on yılda 50 milyar dolar gibi bir büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini vurgularken, Ancak vergi avantajı olmazsa beş yıl içinde en fazla 3-4 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşabilir, bunun ötesi hayal olur şeklinde konuştu.

Şirketlere çözümler

Oral, Ata Portföy Yönetim şirketinin SPK`dan gerekli izinleri aldıktan sonra faaliyete başlayacağını söyledi. Bu şirketin kurulmasında özel emeklilik konusundaki gelişmelerin yanı sıra yatırım fonlarında gerçekleşmesi beklenen çeşitliliğin de etken olduğunu ifade eden Oral, şu bilgileri verdi:

Kurumsal yatırımcıların finansal piyasalarda çözüme ihtiyaçları artıyor. Bizim için kurumsal yatırımcı tanımı içine normal şirketler de giriyor. Yen işirketimiz hem kurumsal yatırımcılara çözümler sunacak hem de kendi yatırım fonlarımızı yönetecek. (MİLLİYET)

Diğer Genel Haberleri