Asya çakıldı, piyasalar karıştı

Cuma günü kapanışta ABD borsalarına hakim olan satışlar, bugün etkisini çok daha ağır bir şekilde Asya`da gösterdi

Bigpara Haber

Uluslararası piyasalarda sular bir türlü durulmak bilmiyor.   Cuma günü kapanışta ABD borsalarına hakim olan satışlar, bugün etkisini çok daha ağır bir şekilde Asya`da gösterdi. İMKB ve Avrupa borsalarında da sert satışlar yaşanıyor.


HÜRRİYET

Resesyon (ekonomik yavaşlama) endişeleri bu sabah Asya borsalarına tarihinin en kötü günlerinden birini yaşattı. Bölgenin gösterge endeksi 2001 Eylül ayından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşarken, özellikle mali sektör üzerindeki ağır satış baskısı dikkat çekti.

Analistler ABD`deki resesyon ihtimalinin giderek yükselmesinin ve Japonya için de bu telaffuzların yapılmasının Asya ekonomileri üzerinde büyük bir tedirginlik yarattığını belirtirken, borsaların da doğal olarak bu olumsuz durumdan etkilendiğini ifade ediyor.

BU HAFTA ABD`YE ÇOK DİKKAT EDİN! Tıklayın...

Morgan Stanley Asya Pasifik endeksi yüzde 3.3 değer yitirdi, böylece yılbaşından bu yana kaybı da yüzde 11`e ulaştı. Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya`da da benzer bir seyir izlendi. Nikkei endeksi günü yüzde 4, Hong Kong borsası da yüzde 6 kayıpla noktaladı.

Mizuho Investors stratejisti Masatoshi Sato, bitiş hala gözükmüyor derken, hisse senedi piyasasının yeni problemlerle karşılaşabileceğine dikkat çekti.

İMKB`DE SERBEST DÜŞÜŞ

Geçtiğimiz haftayı hızlı bir yükselişle tamamlayan İMKB, yeni haftaya beklentilere paralel satışlarla başladı. Endeks global piyasalara uyumlu hareket ederken, gelen satışlar hisselerin yüzde 3.9 değer kaybetmesine neden oldu. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk işlemlerin ardından 43 bin 740 puana geriledi.

Uzmanlara göre İMKB dış piyasalara bağlı hareketini devam ettirecek. Özellikle ABD`de hava düzelmeden içeride de borsanın düşüşe son vermesi çok zor gözüküyor. Bu nedenle hafta boyunca ABD`den gelecek veriler ve oradaki hareketler tüm global piyasaların kaderini belirleyecek.

Borsadaki haftalık görünümü değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, İMKB`nin orta ve uzun vadeli yükseliş trendini bozduğuna ve böylece son 1.5 yılın en zor dönemine girildiğine dikkat çekti. Uskuay, Piyasaların yeniden güçlenmesi ve düşüşleri sindirmesi için zaman gerekli. Orta ve uzun vadeli yükseliş umudunun sürmesi için 42 bin önemli bir nokta. Eğer 42 bin desteği kırılırsa, İMKB’de 35 bine kadar bir gerileme riski ortaya çıkacaktır diye konuştu.

İKİNCİ DALGA KORKUSU

Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker ise borsada bugün yüzde 3-4 aralığında bir düşüş yaşanabileceğini öngördü. Cnbc-e`ye konuşan Tansöker, tüm dünya borsalarının dışarıya endeksli hareket ettiğini ve her yer kötü iken İMKB`nin iyi olmasının mümkün görünmediğini kaydetti. Tansöker, İkinci dalga gelir mi? En önemli soru bu şimdi derken, yatırımcılara önümüzdeki birkaç aylık dönem için hisse portföylerini azaltmalarını ve faizde beklemelerini önerdi.

Şeker Yatırım raporunda da 46 bin 500 seviyesi üzerinde bir kapanış gerçekleşmediği sürece borsadaki satış baskısının süreceği ve bugün için 45 bin 500-44 bin 250 aralığının gerilemelerde korunmaya çalışılacağı kaydedildi.

DOLARDA YÜKSELİŞLERDE SATIŞ GELEBİLİR

Dolar kuru haftaya yükselişle başlarken, serbest piyasada 1.1920 YTL`den el değiştiriyor. Dolar cuma gününü 1.1800 YTL`den tamamlamıştı.

Dolardaki gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, kurun piyasalarda oynaklık arttığı zaman yükseliş yönünde hareket ettiğini ama hemen arkasından tekrar yönünü aşağıya çevirdiğine işaret ediyor. Özellikle yerli yatırımcıların dolar kurundaki yükselişleri fırsat bildiğini belirten uzmanlar, satışların geldiğini kaydediyor.

Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker, dolarda sert bir yukarı hareket olabilmesi için ancak iç politika kaynaklı bir durum oluşması gerektiğini belirtti. Borsadan çıkan yabancı parasının dolar yerine bonoya gittiğine ve yine Türkiye`de kaldığına işaret eden Tansöker, eğer politik gündemde bir gerilim olursa, bu durum kurları yükseltir diye konuştu.

Diğer Genel Haberleri