`Asgari ücretli 11 gün aç`

Bigpara Haber
Türk-İş, açlık sınırının 594, yoksulluk sınırının bin 934 YTL`ye yükseldiğini bildirdi. Ancak 19 gün dengeli beslenebilen asgari ücret alan bir çalışan ailesi, 11 gün aç yaşıyor.


Türk-İş Araştırma Merkezi`nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık zorunlu gıda harcaması tutarı, bu ay bir önceki aya göre 1,66 oranında artarak 593 YTL 55 YKr`ye çıktı.


Araştırmada, geçen yıl sonuna göre bugün sadece gıda için 51, temel ihtiyaçlar için 165 YTL daha fazla harcama yapılması gerektiği belirtildi. Oysa tüm bir yıl için yapılan asgari ücret artışının 30 YTL olduğu vurgulandı.


Araştırmaya göre, yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen ve 4 kişilik ailenin aylık zorunlu gıda harcaması yanında ulaşım, kira, giyim, yakacak ve kültür gereksinimleri için gerekli olan tutar ise aynı dönemde bin 901 YTL 94 YKr`den bin 933 YTL 55 YKr`ye yükseldi.

Haberin Devamı

Araştırmada, ülkede halen geçerli olan asgari ücretin ele geçen tutarının 380.46 YTL olduğuna işaret edilerek, bu düzeyde gelir elde edenlerin ailesiyle birlikte açlık ve yoksulluk sorunu ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.


“ASGARİ ÜCRETLİ 11 GÜN AÇ, 24 GÜN YOKSUL”


Asgari ücretin açlık sınırı olarak tanımlanan tutarın yüzde 64`ünü, yoksulluk sınırı olarak tanımlanan tutarın ise ancak yüzde 20`sini karşılayabildiği ifade edilen araştırmada, “Asgari ücret alan bir çalışan ailesi, ancak 19 gün dengeli beslenebilmekte, insan onurunun gerektirdiği yaşam düzeyini ise sadece 6 gün için yaşayabilmektedir. Asgari ücretli 11 gün aç, 24 gün yoksul durumdadır” denildi.

NOHUT ZAM ŞAMPİYONU


Araştırmaya göre, gıda harcaması tutarındaki 10 aylık artış yüzde 9,33 olarak gerçekleşirken, son 1 yıllık artış yüzde 12,91 oldu.

Haberin Devamı

Araştırmada, beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında ekim ayında yaşanan değişimle ilgili şu bilgilere yer verildi:


“-Yoğurt fiyatında çok düşük düzeyde de olsa artış görülürken, süt ve genel olarak peynir fiyatı değişmedi.


-Et fiyatı değişmezken, tavuk ve balık ürünlerinde fiyat artışı oldu, yumurta ise ucuzladı.


-Özellikle bakliyat fiyatlarındaki artış dikkati çekti. Nohut da fiyat artışı yüzde 25, barbunya da yüzde 7,19, kırmızı mercimek de yüzde 5,71`i buldu.


-Meyve-sebze grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği görülmedi.

Haberin Devamı

-Ekmek ve irmik fiyatları değişmedi. Öte yandan pirinç fiyatındaki artış yüzde 7,81, bulgur fiyatındaki artış 6,90, makarna fiyatındaki artış yüzde 1,39 oldu.


-Tereyağı, şeker, tuz, ıhlamur, salça fiyatı aynı kalırken, margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı, zeytin, bal, reçel, pekmez fiyatları arttı. Çayda fiyat ayarlamaları düşüş biçiminde oldu.”

Diğer Genel Haberleri