Arnold Schwarzenegger California valisi

Californialılar Demokrat Partili Vali Gray Davis´in görevde kalmaması ve yerine aktör Arnold Schwarzenegger´in gelmesine karar verdiler

Bigpara Haber
ABD´nin en büyük eyaleti California´da, skandallarla dolu bir kampanyanın ardından yapılan valilik referandumu ve seçimine göre, Californialılar Demokrat Partili Vali Gray Davis´in görevde kalmaması ve yerine aktör Arnold Schwarzenegger´in gelmesine karar verdiler.

Amerikan medya kuruluşları tarafından araştırma şirketlerine yaptırılan sandık çıkış anketlerine göre, Californialıların çoğuDavis´in görevde kalmaması yönünde oy kullandılar. 2800´den faza kişi üzerinde yapılan anketlerde, daha önce kamuoyu araştırmalarında önde görülen Schwarzenegger´in valiliği kazandığı bildiriliyor. Seçimde oy sayım işlemleri bittiğinde Avusturya asıllı aktörün California valiliği resmen kesinleşecek. Bu arada çıkış anketlerine göre, her 10 seçmenden 7´si seçimlerin yapılmasından en az 1 ay önce kime oy vereceğini kararlaştırdı. Valilik seçimlerinde sandık başına gitme oranının geçen kasım ayında yapılan seçime göre daha yüksek ve yüzde 60 civarında olduğu belirtiliyor. Önceki seçimde bu oran yüzde 50.7´ydi.

ABD´nin en büyük eyaleti olan, dünyanın beşinci güçlü ekonomisine sahip California´da, milyonlarca seçmen, eyaletin karmaşık seçim kuralları çerçevesinde ilk olarak, Demokrat Partili Vali Gray Davis´ingörevde kalıp kalmaması için oy kullandı. Seçmenler, daha sonra aynı pusulada yer alan, ´´Davis görevinden alınırsa kim vali olmalı?´´ sorusuna toplam 135 aday arasından yanıt aradı.

Eyalette valilik için referandum ve seçim süreci, ilkbahar aylarında başladı ve eyaletin içinde bulunduğu enerji krizi ile 38 milyar doları bulan borçlarından sorumlu tutulan Vali Davis hakkında referandum yapılması için gerekli imza sayısı toplandı.

ABD´de, muhalefetteki Demokrat Parti, Davis´in sadece geçen yıl kasım ayında yeniden vali seçildiğini hatırlatarak, bu kadar kısa süresonra Davis hakkında referandum düzenlenmesinin demokrasiye aykırı olduğunu ileri sürmüştü. Yaklaşık birbuçuk ay önce de, defalarca dünya vücut şampiyonu seçilen ve daha sonra Hollywood´da ´´Terminatör´´ filmleriyle ün kazanan Avusturya asıllı Arnold Schwarzenegger, Cumhuriyetçi Parti´denaday olarak, kısa sürede anketlerde öne geçmişti. Seçimde, Davis´in görevden alınması yönündeki oylar yüzde 50´yi aştığı için yerine geçmek isteyen adaylar arasında en yüksek oyu aldığı bildirilen Schwarzenegger vali olacak. Anketler, Schwarzenegger´in seçimde yüzde 36 ile 40 arasında oy alacağını gösteriyordu.

Diğer Genel Haberleri