Arjantin`deki en büyük yatırım Sabancı`nın

Sosyal patlamayla çalkalanan Arjantin`de en büyük Türk yatırımını, DuPont-Sabancı Argentine ünvanlı ortak şirketle Sabancı Grubu gerçekleştirdi

Bigpara Haber
Sosyal patlamayla çalkalanan Arjantin`de en büyük Türk yatırımını, DuPont-Sabancı Argentine (Dusa Arjantin S.A) ünvanlı ortak şirketle Sabancı Grubu gerçekleştirdi.

``Yatırımımızdan memnunuz. Üretimimiz devam ediyor, olaylardan dolayı sadece sevkiyat, nakliye biraz etkilendi`` diyen Dusa International Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, geçen hafta bir toplantı için bulunduğu ABD`de Arjantin`deki arkadaşlarının ``Duyumlar alıyoruz, ayın 20`si civarında ciddi olaylar olacak`` dediğini açıkladı.

Dusa Arjantin`in çatısı altında bulunduğu dünyanın en büyük endüstriyel naylon ve iplik üreticisi konumundaki Dusa International`in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Arjantin`deki yatırımlarını değerlendirdi.

Güler Sabancı, Arjantin ve civar ülkelerde lastik sektörünün kuvvetli olduğunu vurgulayarak, gerek Sabancı Holding, gerekse DuPont`un yatırım için burayı uygun gördüğünü vurguladı.

Dusa Arjantin`deki üretimin yüzde 80`inin Brezilya ve Şili gibi çevre ülkelere ihraç edildiğini bildiren Sabancı, ``Biz oradaki yatırımımızdan memnunuz. Şu anda da operasyon üretimimiz devam etmektedir. Bu olaylardan dolayı sadece sevkiyat, nakliye biraz etkilenmiştir`` dedi.

Arjantin`deki olayları son derece üzücü bulduğunu ifade eden Sabancı, şunları kaydetti:``Bizim şu anda oradaki 15 bin iplik ve dokuma kapasitesinin yanında 8 bin ton da bez kapasitemiz var. Orada 12 bin tonluk bir terbiye ünitesi yatırımı planlıyoruz ve altyapısını hazırladık. Hemen hemen 10-15 milyon dolarlık bir yatırım. Şu anda burada biraz sıkıntı duyuyoruz. Çünkü Arjantin borçlanmada zorlanıyor. Böyle bir tereddüt var, aşmaya çalışıyoruz ama zaten ilk başladığımız 8 bin tondan bu yana büyüdük. Yani 8 bin tondan 15 bin tona çıktık.``

Arjantin`de büyümeyi düşünüyorduk

Arjantin`in eski tecrübelerinden korktuğu için devalüasyon yapmaktan korktuğunu savunan Sabancı, şöyle dedi:

``Oysa böyle bir sıkıntıyı hafifletmenin bir yolu devalüasyon yapmaktan geçiyor. Arjantin ekonomisinin daha rekabetçi olabilmesi için... Biz 3 senedir oradayız. Ben 3 senedir bu sıkıntıyı gözlüyorum.

Yeni birşey değil. İhracat yapan bir firma olduğumuz için daha da hissediyoruz. Maalesef onu yapamadılar zamanında.

Arjantin`de büyümeyi, yatırım yapmayı, kapasite artırmayı düşünüyorduk. Bu olaylar bizi bu konuda biraz yavaşlatacak gibi gözüküyor.`` Sabancı, ``Arjantin`den ayrılmayı düşünür müsünüz?`` sorusu üzerine de, ``Bizim yatırımımız uzun vadeli ve bir sanayi yatırımı.

Dolayısıyla bizim öyle (hadi paramızı alıp, çıkalım) diyecek bir halimiz yok. Fabrikamızı alıp çıkamayacağımız için...`` şeklinde konuştu.

Güler Sabancı, Arjantin`deki arkadaşlarından aldığı bilgiye göre, olaylarda ciddi bir provokasyon olduğunu öğrendiğini ifade ederek, geçen hafta bir toplantı için bulunduğu ABD`de, kendisine ``Duyumlar alıyoruz. Ayın 20`si civarında ciddi olaylar olacak`` denildiğini söyledi.

Sabancı, ``Demek ki birşeyler duydular. Bir hazırlık vardı ve onların görüşüne göre. Bu işi kaşıyan, bu işi provoke eden gruplar var gözüküyor. Allah böyle olaylarda bunlardan korusun`` diye konuştu.

Dusa Arjantin

Sabancı Holding ve DuPont`un eşit ortaklığıyla 1999 yılının Kasım ayında kurulan Dusa Du Pont-Sabancı Argentina, Dusa Brezilya S.A ile birlikte 40 milyon dolarlık bir başlangıç yatırımı ile faaliyete geçti.

Güney Amerika`daki lastik üreticilerine hammadde satan fabrika, lastik ana hammaddelerinden olan kordbezi üretiyor. Fabrikadaki, terbiye ünitelerinin teknoloji ve know-how`u Kordsa tarafından veriliyor.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Arjantin ve Brezilya yatırımlarıyla ilgili olarak daha önce ``Tanrı`ya şükürler olsun, Amerika nere, Güney Amerika nere... Oralara varmak cüretkar işi. Ama biz kendimize güveniyoruz. Türk insanının kıvrak davranışlarına, başarılarına öyle güveniyoruz ki, nasıl Avrupa`da hayırlı işler yaptık, burada da onları yapacağız diye yoldayız`` demişti.

Sakıp Sabancı, 1999 yılının Kasım ayında Dusa Arjantin`in açılışı nedeniyle gittiği Arjantin`de de, Güney Amerika`daki yatırımlarını değerlendirirken, ``Şükürler olsun bugünleri de gördük. Sabancı Topluluğu olarak, Türk bayrağını Arjantin ve Brezilya`da dalgalandırmaktan gurur duyuyoruz`` diyerek sevincini dile getirmişti.

Diğer Girişim Haberleri