Aracıların Birlik Sıkıntısı

Bigpara Haber
Küçük aracılar Aracı Kurumlar Birliği`nde eşit temsil, büyükler ise Bankalar Birliği gibi, sermaye ve işlem hacmi ağırlıklı temsil istiyor

Bankalar Birliği gibi bir statüde kurulacak olan Türkiye Aracı Kurumlar Birliği`nde yönetimin nasıl oluşturulacağı sektörde sıkıntı yarattı. 18 Aralık tarihine kadar kuruluşun hayata geçirilmesi için bir tebliğ yayımlaması beklenen SPK`ya küçük ve büyük aracı kuruluşlar ayrı ayrı gruplar halinde giderek görüşlerini aktardı.

Bankaların da dahil olduğu büyük aracı kurumlar Birlik`te tıpkı Bankalar Birliği`de olduğu gibi, sermaye ve işlem ağırlıklı bir temsil olması gerektiğini savunuyor. Bu görüşe göre, büyük aracı kurumlar, küçük aracı kurumlar gibi sınıflamalar yapılarak ve her gruba belli üyelik verilerek Aracı Kuruluşlar Birliği`nde temsil edilmeli.

Bu görüşe küçük aracı kuruluşlar karşı çıkıyor. Ve her bir aracı kurumun demokratik bir şekilde bir oyla temsil edilmesini istiyorlar. Aksi taktirde Birlik, büyük aracı kurumların ve özellikle banka aracı kurumlarının hakimiyeti altına girecek.

Bu iki görüş temsilcileri SPK Başkanı Doğan Cansızlar`ı ziyaret ederek durumu aktardılar. Cansızlar`ın olaya, SPK`nın son sözü söylemesi ve Birliğin alacağı kararları onaylaması nedeniyle endişe edilecek bir durumun olmadığı biçiminde yaklaştığı aktarılıyor.

Kamusal yetkilerle donatılacak Aracı Kurumlar Birliği, aynı zamanda sektörde etik değerleri belirlemeden ve bunların uygulanmasından da sorumlu olacak. Sektörde otokontrölü sağlamak amacıyla Aracı Kurumlar Birliği, üyelerine gerekirse disiplin cezası verebilecek, komisyon lar konusunda karar alabilecek. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri