Antidamping Vergileri, Tekstili Olumlu Etkiledi

Bigpara Haber


Antidamping Vergileri, Tekstilde Üretim ve İhracatı Olumlu Etkiledi -SUSEB Genel Sekreteri Sanver: -1999 Yılı İçinde Alınmayan Tedbirlerin Hayata Geçirilmesiyle, Tekstil Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmalarda Üretim Kaybı Yaşanmadı


BURSA (A.A) - 31.10.2000 - Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Genel Sekreteri Eray Sanver, Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen tekstil ürünlerine uygulanmaya başlanan antidamping vergilerinin, üretim ve ihracatı olumlu yönde etkilediğini bildirdi. Sanver, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, antidamping vergilerinin, yerli üretim üzerindeki ithalat baskısını azalttığını, ekonomik istikrar tedbirleri nedeniyle ertelenen taleplerin de açığa çıkması sonucu, tekstil sektörünün bir önceki yıla göre daha iyi bir sezon geçirdiğini söyledi. Geçen yıl yerli üreticilerin önemli oranda üretimlerini durdurduğuna dikkati çeken Sanver, 1999 yılı içinde alınmayan tedbirlerin hayata geçirilmesiyle, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarda üretim kaybı yaşanmadığını, buna paralel olarak hiçbir çalışanın işten çıkarılmadığını ve devletin dolaylı kazançlarının arttığını kaydetti. Sanver, ithalatın cazip olmaktan çıkmasının ardından yerli dokumacıların yerli iplik üreticilerinden alışveriş yapmaya başladığını belirterek, yerli üreticiler arasındaki ticaret hacminin artış kaydettiğini bildirdi.

-``TEKSTİL İHRACATI ARTTI`` -

Konjonktürün uygun olmamasına karşılık, 1999 yılına göre ihracatta önemli oranda artış gözlendiğine işaret eden Sanver, şöyle devam etti: ``2000 yılında rekabet fazla, kar marjları az olmasına rağmen, üretim durmadı. Dünya hammadde fiyatlarındaki sürekli artış ve yüksek rekabet şartları kar marjlarını çok düşürmüş, bu şartlar altında dahi yerli üreticiler, ihracat yapmak için gayret sarfetmişlerdir. Yeni pazarlara ihracat ve yeni ürünlerin ihracatı 2000 yılında üreticilere ciddi oranda moral vermiştir.`` Sanver, dünyada ticaretin kurallarının yeniden yazıldığını belirterek, üretim, maliyet, verimlilik ve standart kavramlarının üzerinde önemle durulması ve dünya ticaretiyle entegrasyonun sağlanması gerektiğini bildirdi.

-``EK TEDBİRLER GEREKLİ`` -

Dünya ticaretiyle entegrasyon ve hızlı değişime ayak uydurabilmek için ek tedbirlerin alınması zorunluluğuna dikkat çeken Sanver, Çin`in Dünya Ticaret Örgütü`ne (WTO) girmesi ve kotaların kaldırılması durumunda, Türk tekstil sektörünün de bu dengeler karşısında hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Sanver, antidamping vergilerinin sektörün tüm sorunlarını ortadan kaldırmaya yetmediğini belirterek, şöyle konuştu: ``Dünya ticaretine uyum için ek tedbirler hayata geçirilmeli. Aksi halde, tekstilde bir tıkanma söz konusu olabilir. Özellikle dokunmuş tekstil ürünü ithalatı, yerli üreticiler üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bunun için üreticilerin, mevzuatta bulunan korunma önlemlerinin çalıştırılmasını sağlamak üzere şimdiden çaba sarfetmesi gerekir. Ayrıca, 2002`den itibaren çok daha fazla önem kazanacak olan WTO menşe kurallarının da şimdiden gelecekteki ithalat baskısını azaltacak şekilde yeniden yorumlanması gerekir. Üreticileri, hammadde ithalatlarını gümrük vergisi baskısından kurtaran GSP (Genelleştirilmiş Tarife Sistemleri) uygulamasına geçilmesi şarttır. Bugün mevzuatta yer alan fakat içi boş olan pekçok uygulamanın aktif hale getirilmesi gerekmektedir.`` Üreticileri, ``oyunu uluslararası ticaret kurallarına göre oynamaları`` konusunda uyaran Sanver, yerel üreticilerle entegre olmuş ticaret ve sanayi yapısının, gelecekteki belirsizlikler karşısında ayakta kalabilmenin en iyi yolu olduğunu da sözlerine ekledi.

Diğer Genel Haberleri